Ακίνητα: Ανεβάζουν ταχύτητα και οι μεταβιβάσεις

Ακίνητα: Ανεβάζουν ταχύτητα και οι μεταβιβάσεις

Σε καθημερινή βάση ολοκληρώνονται περισσότερες από 500 μεταβιβάσεις ακινήτων με ηλεκτρονικό τρόπο.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της τάξεως του 36% καταγράφουν τα έσοδα του Δημοσίου το πρώτο εξάμηνο του έτους από τους φόρους στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Ιούνιο μόνο τα έσοδα από πωλήσεις διαμερισμάτων, καταστημάτων κ.λπ. αυξήθηκαν κατά 60% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020. Παράλληλα, από τις μεταβιβάσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων το Δημόσιο εισέπραξε 8,18 εκατ. ευρώ, έσοδα τα οποία είναι αυξημένα κατά 95% συγκριτικά με τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Η αύξηση των μεταβιβάσεων αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2022 τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες, κυρίως στις περιοχές όπου οι τιμές της εφορίας σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Οπως αναφέρουν συμβολαιογράφοι, σε καθημερινή βάση ολοκληρώνονται περισσότερες από 500 μεταβιβάσεις ακινήτων και μάλιστα με ηλεκτρονικό τρόπο. Από την αρχή του έτους οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές ακινήτων έχουν ξεπεράσει τις 110.000, εκ των οποίων περίπου 75.000 αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων. Οπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, το επόμενο διάστημα πρόκειται να ενταθούν οι μεταβιβάσεις και να ξεπεράσουν σε απόλυτο αριθμό τις μεταβιβάσεις του 2020. Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο έτος οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ανέβαλαν τις επενδύσεις τους φοβούμενοι την επόμενη ημέρα. Διατήρησαν, λοιπόν, τη ρευστότητά τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πανδημία και τις αντικειμενικές αξίες. Στο μεταξύ, αλλάζει εκ βάθρων η διαδικασία στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με τους ιδιοκτήτες αλλά και τους αγοραστές να χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά της ώρας για να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία, χωρίς να απαιτείται να αναζητούν σε διάφορες υπηρεσίες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και διάφορα έγγραφα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019, για να ολοκληρωθούν 142.000 μεταβιβάσεις ακινήτων, απαιτήθηκαν πάνω από 300.000 επισκέψεις στις εφορίες όλης της χώρας. Το νούμερο αυτό αφορά μόνο την εφορία, χωρίς να υπολογίζονται οι χαμένες ώρες σε υποθηκοφυλακεία, κτηματολόγια, δασικές υπηρεσίες κ.λπ. Μετά τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης έρχεται και ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου, ο οποίος από το φθινόπωρο θα απαλλάξει τους φορολογουμένους από τη συλλογή των 17 δικαιολογητικών που απαιτούνται σήμερα για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου. Η ηλεκτρονική συλλογή των εγγράφων και πιστοποιητικών θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο, τον οποίο θα εξουσιοδοτούν οι συμβαλλόμενοι. 

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συνδέεται με πληροφοριακά συστήματα φορέων του Δημοσίου και ιδίως με τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), του ΝΠΔΔ Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο, από τα οποία θα αντλεί πληροφορίες και έγγραφα. Τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη σχετική πράξη εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κατόπιν αυθεντικοποίησης με τη χρήση των κωδικών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (TAXISnet) ή με τη χρήση των διαπιστευτηρίων του μητρώου συμβολαιογράφων, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή