Ο περιορισμός του ΡΕΡΡ δεν επηρέασε το ευρώ

Ο περιορισμός του ΡΕΡΡ δεν επηρέασε το ευρώ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη, η ΕΚΤ αποφάσισε να επιβραδύνει «ελαφρώς» τον ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω πανδημίας (PEPP) τους επόμενους τρεις μήνες σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο τρίμηνα. Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, δεδομένης της πρόσφατης βελτίωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών και της συνεχιζόμενης ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων τους τελευταίους μήνες στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών, ενώ στη συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη προχωράει όλο και περισσότερο βοηθούμενη από το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού, σημειώνοντας όμως ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» παγκοσμίως ενέχει τον κίνδυνο διατάραξης της πορείας προς την πλήρη ανάκαμψη.

Η πρόβλεψη για τον ετήσιο πραγματικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το τρέχον έτος αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 5,0% από 4,6% τον Ιούνιο, εκτιμώντας επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή ένα τρίμηνο νωρίτερα σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η πρόεδρος επανέλαβε την άποψη ότι οι παράγοντες που τον ωθούν ανοδικά θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό παροδικοί, σημειώνοντας όμως τον κίνδυνο να αποδειχθούν πιο επίμονοι σε περίπτωση που τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες παραγωγής παραταθούν και οδηγήσουν σε υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι προβλέψεις για τον δείκτη τιμών καταναλωτή αναθεωρήθηκαν ανοδικά και για τα τρία χρόνια της περιόδου πρόβλεψης, ήτοι 2,2% το τρέχον έτος, 1,7% το 2022 και 1,5% το 2023, παραμένοντας δηλαδή μεσοπρόθεσμα κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, γεγονός που στηρίζει την εκτίμηση για διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής ακόμα και όταν τερματιστεί το πρόγραμμα ΡΕΡΡ τον Μάρτιο του 2022, όπως έχει προγραμματιστεί.

Αντιδρώντας στην απόφαση της ΕΚΤ για μικρή μόνο μείωση του ρυθμού αγοράς στοιχείων ενεργητικού, τα ευρωπαϊκά κυβερνητικά ομόλογα ενισχύθηκαν, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου να υποχωρεί κατά περίπου 2 μ.β. σε σχέση με τα επίπεδα στα μέσα της εβδομάδας πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ τελικά δεν επηρεάστηκε σημαντικά, με την ισοτιμία ευρώ/δολ.  να διατηρείται πάνω από το τεχνικά σημαντικό επίπεδο στήριξης 1,1800 αλλά και χωρίς να φαίνεται να έχει τη δυναμική να τεστάρει το υψηλό έξι εβδομάδων 1,1908 που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή