Δικαστήρια και αστυνομικά τμήματα θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ

Δικαστήρια και αστυνομικά τμήματα θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί συνολικού ύψους άνω των 2,5 δισ.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπλουτίζεται διαρκώς η λίστα με τα έργα ΣΔΙΤ, τα οποία προωθούνται προς υλοποίηση, αναδεικνύοντας τη συγκεκριμένη κατηγορία μεταξύ των πλέον κυρίαρχων, καθώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί συνολικού ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των νέων έργων που αναμένεται να προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του έτους περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε νέων αστυνομικών τμημάτων. Εκτός απροόπτου το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, θα βρίσκεται στη λίστα των προς έγκριση επενδύσεων στην προσεχή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Τα νέα κτίρια θα κατασκευαστούν από τον ανάδοχο σε Πάτρα, Λευκάδα, Καρδίτσα, Βέροια και Αλεξανδρούπολη, ενώ αναθέτουσα αρχή είναι η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε».

Εντός της εβδομάδας προκηρύχθηκε και η πρώτη φάση του πρώτου από τους συνολικά τρεις διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για την κατασκευή δικαστικών μεγάρων σε όλη τη χώρα. Ο πρώτος διαγωνισμός, ύψους 120 εκατ. ευρώ, αφορά την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και προβλέπει την κατασκευή και διαχείριση των δικαστικών μεγάρων των Σερρών, της Εδεσσας και του Κιλκίς. Στόχος είναι η σχετική σύμβαση του έργου να υπογραφεί το 2022.

Θα ακολουθήσουν άλλοι δύο διαγωνισμοί δικαστικών μεγάρων. Ο ένας εξ αυτών αφορά την περιοχή της Κρήτης και προβλέπει την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο και την ανακατασκευή των υφιστάμενων σε Ρέθυμνο και Χανιά, ενώ ο έτερος διαγωνισμός αφορά την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς προβλέπει την κατασκευή νέων μεγάρων σε Λαμία και Βόλο και την ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιρίων των δικαστηρίων σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα. Το συνολικό ύψος των σχετικών έργων για τα δικαστικά μέγαρα υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, χθες κατατέθηκαν οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο της στέγασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών, έργο που αναμένεται να ξεπεράσει τα 110 εκατ. ευρώ. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να γίνουν γνωστοί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για τα νέα κτίρια της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 160 εκατ. ευρώ. Αφορά την κατασκευή 13 κτιρίων στις αντίστοιχες περιφέρειες.

Από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στη σχετική «λίστα» είναι και η μεγάλη ανάπλαση της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη, η οποία θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ, με το ύψος του έργου να υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ. Προβλέπει την ανακατασκευή και ανάπτυξη νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, με στόχο τη σταδιακή μετεγκατάσταση εννιά υπουργείων και πιθανώς ορισμένων οργανισμών, όπως το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ, με παράλληλη μετεγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές του 2022.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη της Πολιτείας Καινοτομίας στις πρώην εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στην περιοχή του Φαλήρου. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ακτωρ Παραχωρήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ, το σχήμα Intracom Holdings – Intrakat του ομίλου Κόκκαλη και η Dimand Real Estate του Δημ. Ανδριόπουλου. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ. Θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων, που θα φιλοξενεί κυρίως νεοφυείς εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας, αλλά και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στόχος είναι να έχει προκύψει ανάδοχος εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή