Ελληνικά ομόλογα: Το μήνυμα της ΕΚΤ εκτίναξε τις τιμές

Ελληνικά ομόλογα: Το μήνυμα της ΕΚΤ εκτίναξε τις τιμές

«Βουτιά» 13% στην απόδοση του 10ετούς, στο -0,013% υποχώρησε το 5ετές

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό ράλι ανακούφισης κατέγραψαν το τελευταίο διήμερο τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 5ετούς να επιστρέφει και πάλι σε αρνητικό έδαφος. Το ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΚΤ ότι δεν βρίσκεται ακόμη στον δρόμο της εξόδου από το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας PEPP και ότι η μέτρια μείωση του ρυθμού αγορών που αποφάσισε δεν αποτελεί tapering, αλλά επαναρρύθμιση αυτού του εργαλείου λόγω και της βελτίωσης των προοπτικών της οικονομίας, έβαλε τέλος στις ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίες είχαν ταρακουνήσει την αγορά ομολόγων τον τελευταίο μήνα και όσο πλησίαζε η συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Επιπλέον, το «σήμα» που έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ ότι η περίπτωση της Ελλάδας θα εξεταστεί τον Δεκέμβριο και τότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην «Κ» ότι πιστεύει πως η ΕΚΤ δεν θα αποσύρει τη στήριξη προς την Ελλάδα όταν τελειώσει το PEPP, όσο ακολουθείται η ορθή οικονομική πολιτική, οδήγησαν σε υπεραπόδοση τους ελληνικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σημειώνει «βουτιά» κατά 13% στο 0,76%, από 0,87% που βρισκόταν πριν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, και το spread να διαμορφώνεται στις 112 μ.β. Στο 0,88% προσγειώθηκε παράλληλα και η απόδοση του 15ετούς, από 1,01% το πρωί της Πέμπτης, και στο 1,59% υποχώρησε το 30ετές (από 1,8%), ενώ στο -0,013%, με θεαματική «βουτιά» από το +0,09%, βυθίστηκε η απόδοση στο 5ετές.

«Οι αγορές αναμένουν ευρέως ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της τον Δεκέμβριο – είτε με αύξηση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων είτε απλώς με παράταση του PEPP κατά τρεις ή έξι μήνες», δήλωσε στο Reuters ο στρατηγός αναλυτής της ING Antoine Bouvet. «Εάν επεκτείνει το PEPP, αυτό είναι προφανώς υποστηρικτικό για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ιδιαίτερα. Γενικά παραμένουμε αισιόδοξοι για τα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης λόγω της στήριξης της ΕΚΤ» πρόσθεσε.

Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, όπως σημειώνει στην «Κ» ο Ολιβερ Ρακάου, οικονομολόγος της Oxford Economics, και αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ μέχρι τον Δεκέμβριο. Μια προσωρινή παράταση του PEPP για να εξομαλυνθεί η έξοδος της ΕΚΤ από τα έκτακτα μέτρα στήριξης θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για να «κλωτσήσει το τενεκεδάκι» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σημειώνει ο αναλυτής, αν και εκτιμάει πως τα «γεράκια» της ΕΚΤ δύσκολα θα συμφωνήσουν σε αλλαγές στους όρους του κλασικού προγράμματος QE (και άρα σε αντίστοιχη ευελιξία με το PEPP), παρά μόνο στην αύξηση των μηνιαίων αγορών από 20 δισ. ευρώ σήμερα στα 50 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν ανησυχεί για τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων μετά το PEPP. Ακόμα και αν οι αποδόσεις αυξηθούν, αυτό δεν θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο χρηματοδότησης για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του τρέχοντος χρέους της εξακολουθεί να οφείλεται στον ESM/EFSF, ενώ η μείωση των ελλειμμάτων, το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα θα περιορίσουν την ανάγκη για μεγάλο όγκο εκδόσεων χρέους.

Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υπολογισμοί του στρατηγικού αναλυτή της Pictet Wealth Management, Φρέντερικ Ντουκρόζετ, σύμφωνα με τους οποίους εάν η Ελλάδα με κάποιον τρόπο συμπεριληφθεί στο κανονικό QE από τον Απρίλιο του 2022 –κάτι που η Capital Economics από την πλευρά της αναμένει να συμβεί– αυτό θα «απελευθερώσει» αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, οι οποίες θα κινηθούν από 25 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα έως 65 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμα, μια πολύ σημαντική στήριξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή