ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εποχή στην πληροφορική με εξαγορές και φρέσκο χρήμα

Οι κινήσεις των εταιρειών για να διεκδικήσουν έργα ύψους 7 δισ. ευρώ

Νέα εποχή στην πληροφορική με εξαγορές και φρέσκο χρήμα

Η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, η διαλειτουργικότητα, όπου τα συστήματα «μιλούν» μεταξύ τους καθιστώντας περιττή τη μεσολάβηση του πολίτη και η ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς αποτελούσαν βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης πριν εκδηλωθεί η πανδημία.

Η εμφάνισή της, όμως, λειτούργησε ως ένας τεράστιος επιταχυντής, συμπυκνώνοντας το χρονικό διάστημα εντός του οποίου έπρεπε να προχωρήσουν σημαντικά ψηφιακά έργα και μεταρρυθμίσεις. Σε αυτές τις νέες συνθήκες χρειάστηκε να προσαρμοστούν άμεσα οι επιχειρήσεις στον τομέα της πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), ώστε να είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας μεγάλα ψηφιακά έργα. Πώς διαμορφώνεται η στρατηγική των παικτών του κλάδου που καλείται να υποστηρίξει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας;

Η πιο πρόσφατη κίνηση προήλθε από την εισηγμένη στην Εναλλακτική αγορά (ΕΝ.Α.) του Χρηματιστηρίου, Performance Technologies, που αποφάσισε να προχωρήσει στην άντληση νέων κεφαλαίων έως 5 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ, που θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement) σε έως 150 ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Αντλώντας ρευστότητα, η εταιρεία που παρέχει λύσεις και προϊόντα για επιχειρήσεις, επιδιώκει να μεγεθυνθεί μέσω και εξαγορών εταιρειών με συμπληρωματική δραστηριότητα.  

Αρχές του περασμένου μήνα, η Real Consulting, που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη υπηρεσιών SAP και Microsoft Dynamics στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε την ένταξή της, μέσω private placement 5 εκατ. ευρώ, στην ΕΝ.Α. Η εταιρεία αναμένει ενίσχυση της οργανικής ανάπτυξης, λόγω  των έργων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και της διεκδίκησης νέων συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, που αντιπροσωπεύει το 95% της δραστηριότητάς της.

Η θυγατρική του ομίλου Quest, Unisystems, δίνει έμφαση, εκτός από την επέκταση στο εξωτερικό –ίδρυσε το πρώτο εξάμηνο νέα θυγατρική στην Ισπανία– και στην εγχώρια αγορά πληροφορικής σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, διεκδικώντας έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Ωστόσο η εταιρεία, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, δεν αναμένει έσοδα από τα έργα πληροφορικής του Δημοσίου το 2021, λόγω των διαδικασιών ωρίμανσης που απαιτούνται. Η εταιρεία διαθέτει συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβασιοποιημένων έργων 310 εκατ. ευρώ, ενώ έχει αποκτήσει το 60% της εταιρείες πληροφορικής Intelli Solutions, που επικεντρώνεται στην παροχή υπηρεσιών απόκτησης και διατήρησης πελατών.

H Intracom Telecom διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των εφαρμογών της με λύσεις όπως το Smart Retail, που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να αλληλεπιδρούν μέσω κινητού τηλεφώνου με ένα κατάστημα, πρακτική που επιτρέπει στους επιχειρηματίες να συγκεντρώνουν και να αξιολογούν δεδομένα, όπως η συμπεριφορά ή οι συνήθειες των πελατών. Ενόψει των επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τον σταδιακό μετασχηματισμό ελληνικών πόλεων σε «έξυπνες» με νέες υποδομές, ψηφιακές πλατφόρμες και πληροφοριακά συστήματα, η εταιρεία έχει αναπτύξει και την εφαρμογή «Smart Waste». Αφορά την «έξυπνη» διαχείριση απορριμμάτων και επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την ελεγχόμενη πρόσβαση των πολιτών στους κάδους.

Τους τομείς έργων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ενισχύουν και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στο πρότυπο του ΟΤΕ, ο οποίος κατέχει ηγετική θέση σε έργα ITC. Προς την κατεύθυνση αυτή η Vodafone και η Wind έχουν δημιουργήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ξεχωριστές διευθύνσεις υλοποίησης τέτοιου είδους έργων, ενώ η Nova (που έχει εξαγοράσει τη Wind) έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι πρόκειται να διεκδικήσει τη νέα γενιά ψηφιακών έργων.

Προς δημοπράτηση η ηλεκτρονική δικαιοσύνη

Αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός ότι οι εταιρείες αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν προσωπικό, καθώς η ζήτηση που σχετίζεται με την παροχή νέων υπηρεσιών όπως και την υλοποίηση έργων ITC βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί όσο προχωράει η δημοπράτηση των έργων της τάξεως των 7 δισ. ευρώ που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Ενδεικτικά για το έργο ύψους 19,2 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψει να πραγματοποιούνται δίκες ή ακροαματικές διαδικασίες από απόσταση, η ανάδειξη ως οριστικού αναδόχου, δηλαδή του σχήματος Wind-Space Hellas, εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους ανατροπή, που έχει υποβάλει τη μοναδική προσφορά, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ενδεχομένως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. To συγκεκριμένο έργο είναι το πρώτο για το οποίο η Wind συμμετέχει σε μειοδοτικό διαγωνισμό, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την είσοδο της εταιρείας στην αγορά των projects πληροφορικής και επικοινωνιών.

Στα μεγάλα ψηφιακά έργα που πρόκειται να δημοπρατηθούν το προσεχές διάστημα ανήκει η δημιουργία του εθνικού ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice), ενώ η Κοινωνία της Πληροφορίας διαχειρίζεται και πρόκειται να δημοπρατήσει σχεδόν 40 έργα πληροφορικής και επικοινωνιών από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,1 δισ. ευρώ.

Μέσα στο καλοκαίρι εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης  τα πρώτα ψηφιακά έργα που περιλαμβάνουν: Tη δημιουργία οπτικών ινών για το δίκτυο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, δημοσίων νοσοκομείων και του πανελληνίου σχολικού δικτύου, προϋπολογισμού 30,5 εκατ. ευρώ. Την ψηφιοποίηση των αρχείων όλων των υποθηκοφυλακείων της χώρας, ένα έργο της τάξεως των 242,5 εκατ. ευρώ, και την ενιαία ψηφιακή υποδομή για την επέκταση της ψηφιακής εξυπηρέτησης και συναλλαγών μεταξύ Δημοσίου, επιχειρήσεων και πολιτών, που έχει προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ.