Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες πιέζουν τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες πιέζουν τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές πιέσεις δέχονται επιχειρήσεις και βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης από τις ανατιμήσεις στις εισαγόμενες πρώτες ύλες, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και από την εκρηκτική αύξηση του μεταφορικού κόστους από τρίτες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς διακρίνουν ευκαιρίες για την ενίσχυση ή και αναγέννηση βιομηχανιών, όπως αυτή της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια απώλεσαν τη δυναμική και τη λάμψη που είχαν πριν από κάποιες δεκαετίες.

«Δυστυχώς, αναμένουμε αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες μπορεί να αγγίξουν το 100% σε σχέση με πέρυσι. Ως βιομηχανία, δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περίπτωση λοιπόν που διατηρηθούν οι τιμές σε τόσο υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανόν η αύξηση αυτή να περάσει στο τελικό προϊόν –δηλαδή το βαμβακερό νήμα– που πουλάμε στον πελάτη μας. Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί και για την επίπτωση που θα μπορούσε να έχει η αύξηση αυτή στα οικονομικά αποτελέσματα του 2022», επισημαίνει στην «Κ» ο Βασίλης Πολύχρονος, πρόεδρος της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που παράγει ημερησίως περίπου 7,5 τόνους νήματος.

Η εταιρεία, που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη ελληνικό βαμβάκι, υλοποιεί ήδη επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 5,7 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας μονάδας με στόχο να αυξήσει την παραγωγική της δυναμική κατά 35%. Παρά την αβεβαιότητα, ο κ. Πολύχρονος διαβλέπει σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη του κλάδου λόγω της αύξησης του μεταφορικού κόστους (κοντέινερ) από τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο μπορεί να στρέψει πολλές επιχειρήσεις του κλάδου που εισήγαγαν νήματα από την Κίνα σε ελληνικές βιομηχανίες. «Ηδη υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες επεξεργασίας υφάσματος της Ευρώπης καθώς και από μερικές στην Ελλάδα για το προϊόν μας. Η κρίση που υπάρχει στις μεταφορές παγκοσμίως, αποτελεί ευκαιρία να επαναλειτουργήσουν βιομηχανίες και κλωστοϋφαντουργίες που κάποτε είχαν πολύ καλούς τζίρους». Σημειώνεται πως το μεταφορικό κόστος έχει σημειώσει άνοδο 8 με 12 φορές πάνω το τελευταίο διάστημα ενώ, όσον αφορά την τιμή του νήματος, στελέχη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης επισημαίνουν πως έχει ήδη σημειώσει αύξηση 30%-35% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, όταν δηλαδή οι οικονομίες ήταν κλειστές και η ζήτηση υποτονική. 

Από την πλευρά του, ο Ρότζερ Βρεχόπουλος, πρόεδρος του ΕΛΣΕΒΒΥΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βιοτεχνών και Εξαγωγέων Υποδημάτων), τονίζει πως «πάντα σε μία κρίση υπάρχει ευκαιρία». Εξαιτίας της αύξησης του μεταφορικού κόστους από τρίτες χώρες, οι ελληνικές επιχειρήσεις υποδημάτων μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή τους ώστε να προσφέρουν ένα ποιοτικό προϊόν και να παραδώσουν μικρότερο όγκο παραγγελιών σε διάστημα συντομότερο σε σχέση με χώρες όπως η Κίνα. Οσον αφορά την ένδυση, παράγοντες της αγοράς μιλούν για αυξήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες: βαμβάκι, πολυεστέρας, όλες οι συνθέσεις πρώτων υλών για την παραγωγή νημάτων, καθώς και τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα βαφεία. Το ράλι τιμών στα διεθνή εμπορεύματα επιβεβαιώνει και η άνοδος της χρηματιστηριακής τιμής του βαμβακιού, που αυξήθηκε σχεδόν 50% μέσα σε ένα έτος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή