ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς

Σύμφωνα με όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του το Σάββατο και τη συνέντευξη τύπου της Κυριακής , θα συγκροτηθεί ένα Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς

Έναν μηχανισμό μέσω του οποίου θα προστατευθούν από τις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος όλοι οι οικιακοί καταναλωτές -ανεξαρτήτως παρόχου- και οι μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ρεύμα χαμηλής τάσης τουλάχιστον έως το τέλος του έτους περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Η εξειδίκευση του μέτρου αναμένεται εντός της ημέρας από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του το Σάββατο και τη συνέντευξη τύπου της Κυριακής , θα συγκροτηθεί ένα Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που θα καλύψει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές σε ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικότερα, για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα επιδοτηθούν για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 κιλοβατώρες που καταναλώνει κάθε νοικοκυριό  με ποσό 30 €/MWh αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. H μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300-400 κιλοβατώρες κάθε μήνα, ενώ η ελάφρυνση θα εμφανίζεται αυτόματα στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

Διαβάστε περισσότερα στο MoneyReview.gr