Ανοδος 0,47% στο Χρηματιστήριο με στήριξη από ΔΕΗ και blue chips

Ανοδος 0,47% στο Χρηματιστήριο με στήριξη από ΔΕΗ και blue chips

Στις 905,37 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Αυξημένος τζίρος στα 63,79 εκατ. ευρώ.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, χάρη κυρίως στη στήριξη από τη ΔΕΗ καθώς και από επιλεγμένα blue chips, ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών. Αν και χωρίς ιδιαίτερο «νεύρο», το Χ.Α. δείχνει ότι θέλει να κρατήσει τις 900 μονάδες, με την ενίσχυση του τζίρου ωστόσο να αποτελεί τη μόνη… ελπίδα για την προσέγγιση των 950 μονάδων. Τα βλέμματα της αγοράς παραμένουν στραμμένα στο τέλος της εβδομάδας, καθώς την Παρασκευή λήγουν παράγωγα επί δεικτών και μετοχών για τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ στη λήξη της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Russell με κυριότερη προσθήκη αυτήν της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται και η «ετυμηγορία» της DBRS για την Ελλάδα.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 905,37  μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,79 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,50% στις 2.179,06 μονάδες, ενώ απώλειες 0,17% σημείωσε η μεσαία κεφαλαιοποίηση κλείνοντας στις 1.492,34 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,52% στις 566,90 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,87%, τη Eurobank στο +0,60%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,04% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,14%.

Στα μη τραπεζικά blue chips τις υψηλότερες πιέσεις δέχτηκαν Ελλάκτωρ (-2,32%) και Coca-Cola (-1,06%), ενώ ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ με ράλι 6,06%, αγγίζοντας έτσι τα υψηλά επτά ετών και τα 10,50 ευρώ, και ακολούθησε με κέρδη 3,07% η Βιοχάλκο.

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τη χθεσινή «πρωταγωνίστρια» του ταμπλό, τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με την Axia Research, το τίμημα στο deal για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στη Macquarie, το οποίο ήταν πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι πρόβλεπε η αγορά, θα λειτουργήσει ως «καταλύτης» για τη μετοχή της ΔΕΗ, και έτσι, με βάση μια συντηρητική πρόβλεψη, εκτιμάει πως μπορεί να φτάσει τα 14,9 ευρώ, ενώ με βάση μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση «βλέπει» τα 18,4 ευρώ.

Από την πλευρά της η Eurobank Equities διατηρεί τη μετοχή της ΔΕΗ στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές της, ενώ «ανεβάζει» την τιμή-στόχο στα 14,80 ευρώ (από 11,60 ευρώ πριν) με σύσταση «αγοράς».

Οπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ σε αυτό το τίμημα (2,11 δισ. ευρώ) δείχνει πλέον ότι η εμπιστοσύνη στην οικονομία από τα private equity funds είναι δεδομένη, ενώ έχουμε να δούμε τόσο υψηλά τιμήματα και συμμετοχή από την πώληση του πακέτου του ΟΤΕ, κάτι που μας δείχνει ότι η χώρα έχει ήδη πάρει σημαντική στροφή.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της αγοράς μπορεί ο Γενικός Δείκτης να μη δείχνει ότι αποτιμά τα καλά νέα το τελευταίο διάστημα, παρ’ όλα αυτά του λείπει το αλατοπίπερο του τραπεζικού κλάδου που καλώς ή κακώς έχει μεγάλη βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη, όπως επισημαίνει ο αναλυτής. «Συνεχίζουμε να θεωρούμε τον τραπεζικό “κλειδί” για αύξηση του τζίρου αλλά και επίτευξη των 1.000 μονάδων στο Χ.Α.», σημειώνει. Πάντως, όπως προσθέτει, αν κοιτάξει κάποιος τις αποτιμήσεις στις εταιρείες θα δει πως σταδιακά πολλές από αυτές κερδίζουν τη χαμένη τους αίγλη, με την αγορά να προεξοφλεί μελλοντικά αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή