Αίτημα πληρωμής 4 δισ. στο Ταμείο Ανάκαμψης θα υποβάλει το ΥΠΟΙΚ

Αίτημα πληρωμής 4 δισ. στο Ταμείο Ανάκαμψης θα υποβάλει το ΥΠΟΙΚ

Θα αφορά περί το 1,97 δισ. ευρώ ενισχύσεις και 2,12 δισ. ευρώ δάνεια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ, ύψους –και αυτό– περίπου 4 δισ. ευρώ, θα υποβάλει η κυβέρνηση σύντομα, με στόχο να εκταμιευθεί το ποσό έως το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα, όπως είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, το αίτημα θα αφορά περί το 1,97 δισ. ευρώ ενισχύσεις και 2,12 δισ. ευρώ δάνεια. Το ποσό είναι υψηλότερο από την αρχική εκτίμηση για πρώτη δόση ύψους 3,5-3,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, για μια αναπροσαρμογή, εφόσον χρειαστεί, του προγράμματος «στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, που έγινε με οδυνηρό τρόπο ορατή σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. το καλοκαίρι αυτό, μέσω και της αξιοποίησης της δυνατότητας μερικής ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου, σύμφωνα πάντοτε με τις προβλέψεις του κανονισμού».

Προτού, όμως, υποβληθεί το αίτημα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου, η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου δεκαπέντε ορόσημα. Ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε χθες ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί στην ώρα του.

Οπως είπε, πέραν των δώδεκα έργων που είχαν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο έως τον Ιούλιο, άλλα δεκαέξι έχουν εγκριθεί προς ένταξη από τον Ιούλιο έως σήμερα, μεταξύ των οποίων και σημαντικές δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης: το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, καθώς επίσης και έργα εξοικονόμησης ενέργειας, δράσεις ενίσχυσης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου ή των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου οι προγραμματικές συμφωνίες της χώρας μας με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων/EIB και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης/EBRD) για την παροχή δανειοδότησης επιχειρηματικών επενδύσεων.

Επίσης, εντός των προσεχών ημερών θα δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση προς τις ελληνικές τράπεζες και θα τεθούν σε διαβούλευση οι επιλεξιμότητες με βάση τις οποίες θα εντάσσονται στο σχήμα δανεισμού του Ταμείου Ανάκαμψης οι επιχειρηματικές επενδύσεις.

Οπως εξήγησε, εξάλλου, σε ενημερωτική εκδήλωση από τη Θεσσαλονίκη για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Νίκος Μαντζούφας, διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας είναι τα εξής: πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, έρευνα και καινοτομία, εξωστρέφεια και μεγέθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή