ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συγχώνευση» ΕΝΦΙΑ με συμπληρωματικό φόρο

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά και με νέα κλίμακα.

«Συγχώνευση» ΕΝΦΙΑ με συμπληρωματικό φόρο

Στη συγχώνευση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σήμερα σε ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 250.000 ευρώ με τον κύριο φόρο προχωρεί η κυβέρνηση από το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα βασισθεί σε μια καινούργια κλίμακα με πολλούς συντελεστές και το δύσκολο κομμάτι, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, είναι να μπορέσουν να τον κάνουν δικαιότερο και ταυτόχρονα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να πληρώσουν μικρότερο φόρο. 

Ο φόρος θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο βάσει της νέας κλίμακας που θα ενσωματώνει και τον συμπληρωματικό φόρο. Για ακίνητα αξίας άνω των 250.000 – 300.000 ευρώ το ποσό του φόρου θα αυξάνεται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής και άλλα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την αξία του. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας ιδιοκτήτης που διαθέτει 10 ακίνητα αξίας 50.000 ευρώ το καθένα (δηλαδή σύνολο περιουσίας 500.000 ευρώ) θα πληρώνει μικρότερο ΕΝΦΙΑ από ιδιοκτήτη που θα διαθέτει μόνο ένα ακίνητο αξίας 500.000 ευρώ. Και αυτό καθώς κάθε ακίνητο θα φορολογείται ξεχωριστά πλέον. Μέχρι πρότινος και οι δύο ανωτέρω ιδιοκτήτες πλήρωναν και συμπληρωματικό φόρο στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας. 
«Προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Οπως είπε, η άσκηση έχει ως στόχο τη δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών. Το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ προβλέπει:

1. Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Από το 2022 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος εφαρμόζεται σήμερα με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου – αποτελούμενη από κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης.

2. Νέα κλίμακα ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος ακινήτων θα υπολογίζεται με νέα κλίμακα και νέους συντελεστές. Οι συντελεστές της κλίμακας θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης και βοηθητικών χώρων του ακινήτου.   

3. Εκπτώσεις. Ενσωματώνονται οι εκπτώσεις επί του τελικού λογαριασμού που προκύπτει από κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Σήμερα οι εκπτώσεις αυτές κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε φορολογούμενος. 

4. Φοροαπαλλαγές. Οπως αναφέρουν από το ΥΠΟΙΚ, οι εκπτώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα διατηρηθούν. 

5. Δόσεις. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε δέκα δόσεις, πιθανόν από Μάιο μέχρι Φεβρουάριο.