Εντός των δημοσιονομικών αντοχών το πακέτο μέτρων των 3,5 δισ.

Εντός των δημοσιονομικών αντοχών το πακέτο μέτρων των 3,5 δισ.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να διαφυλάξει την εικόνα συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης ενόψει κρίσιμων διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πακέτο μέτρων που εξαντλεί αλλά δεν ξεπερνά τα όρια αντοχής του προϋπολογισμού για τη στήριξη μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας έναντι των συνεπειών της πανδημίας, καθώς και του πληθωρισμού, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση εμφανίσθηκε αποφασισμένη να διαφυλάξει την εικόνα συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης ενόψει κρίσιμων διαπραγματεύσεων σε δύο μέτωπα στην Ευρώπη: πρώτον, για τη συνέχιση της στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με παροχή άφθονης και φθηνής ρευστότητας, ακόμη και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος πανδημίας, στο οποίο η Ελλάδα κατ’ εξαίρεσιν συμμετέχει σήμερα και, δεύτερον, για την εξασφάλιση σχετικά χαμηλών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, όταν θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, το 2023. 

Οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει στην Ευρώπη και θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα και η Αθήνα, που βαρύνεται με το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε., δεν θέλει να προσέλθει σε αυτές έχοντας υπερβεί τα δημοσιονομικά της όρια. Ετσι, τα μέτρα κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων που δημιούργησε η αναθεώρηση του προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξης από το 3,6% στο 5,9% για φέτος και επιπλέον είναι προσωρινού χαρακτήρα, ασχέτως αν ορισμένα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να τα μονιμοποιήσει κάποια στιγμή.

Εντός των δημοσιονομικών αντοχών το πακέτο μέτρων των 3,5 δισ.-1

Οι μεγαλύτερες, από πλευράς κόστους, νέες παρεμβάσεις αφορούν: 1. Τη μείωση του ποσοστού επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών (660 εκατ. ευρώ για φέτος). 2. Την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος (150 εκατ. ευρώ για φέτος). 3. Την επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% σε μεταφορές, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους και τουριστικό πακέτο από 1/10/21 έως τον Ιούνιο του 2022 (64 εκατ. ευρώ φέτος και 211 εκατ. ευρώ το 2021). 4. Την επέκταση κατά 50.000 θέσεις εργασίας του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας (169 εκατ. ευρώ το 2022). 5. Τη μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12%-20% σήμερα σε 10% και την κατάργησή του για τους νέους έως 29 ετών (68 εκατ. ευρώ). Στο οικονομικό επιτελείο επιφυλάσσονται για τον ρυθμό ανάπτυξης του επόμενου έτους, αλλά εκτιμούν ότι σωρευτικά φέτος και του χρόνου θα είναι υψηλότερος από την προηγούμενη πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου (3,6% το 2021 και 6,2% το 2022).

Βασικό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της προεξόφλησης «ακριβού» χρέους και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, η προεξόφληση των διμερών δανείων με τις χώρες της Ευρωζώνης και η περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ. Τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή