ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός των δημοσιονομικών αντοχών το πακέτο μέτρων των 3,5 δισ.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να διαφυλάξει την εικόνα συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης ενόψει κρίσιμων διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη

Εντός των δημοσιονομικών αντοχών το πακέτο μέτρων των 3,5 δισ.

Ενα πακέτο μέτρων που εξαντλεί αλλά δεν ξεπερνά τα όρια αντοχής του προϋπολογισμού για τη στήριξη μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας έναντι των συνεπειών της πανδημίας, καθώς και του πληθωρισμού, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση εμφανίσθηκε αποφασισμένη να διαφυλάξει την εικόνα συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης ενόψει κρίσιμων διαπραγματεύσεων σε δύο μέτωπα στην Ευρώπη: πρώτον, για τη συνέχιση της στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με παροχή άφθονης και φθηνής ρευστότητας, ακόμη και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος πανδημίας, στο οποίο η Ελλάδα κατ’ εξαίρεσιν συμμετέχει σήμερα και, δεύτερον, για την εξασφάλιση σχετικά χαμηλών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, όταν θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, το 2023. 

Οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει στην Ευρώπη και θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα και η Αθήνα, που βαρύνεται με το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε., δεν θέλει να προσέλθει σε αυτές έχοντας υπερβεί τα δημοσιονομικά της όρια. Ετσι, τα μέτρα κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων που δημιούργησε η αναθεώρηση του προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξης από το 3,6% στο 5,9% για φέτος και επιπλέον είναι προσωρινού χαρακτήρα, ασχέτως αν ορισμένα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να τα μονιμοποιήσει κάποια στιγμή.

Εντός των δημοσιονομικών αντοχών το πακέτο μέτρων των 3,5 δισ.-1Συνολικά, τα μέτρα φτάνουν το 1,119 δισ. ευρώ φέτος και τα 2,350 δισ. ευρώ το 2022. Σημειώνεται ότι το πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο που δημιούργησε η πρόβλεψη για υψηλότερη ανάπτυξη φέτος είναι 1,2 δισ. ευρώ. Συνεπώς, τα φετινά μέτρα, μαζί με το κόστος 500 εκατ. ευρώ για τις πυρκαγιές, εξαντλούν το πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο. Από τα μέτρα του 2022, εξάλλου, μόνο τα 584 εκατ. ευρώ είναι επιπλέον όσων είχαν ήδη προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τον περασμένο Ιούλιο (επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και της μείωσης κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από 24% σε 22%).

Οι μεγαλύτερες, από πλευράς κόστους, νέες παρεμβάσεις αφορούν: 1. Τη μείωση του ποσοστού επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών (660 εκατ. ευρώ για φέτος). 2. Την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος (150 εκατ. ευρώ για φέτος). 3. Την επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% σε μεταφορές, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους και τουριστικό πακέτο από 1/10/21 έως τον Ιούνιο του 2022 (64 εκατ. ευρώ φέτος και 211 εκατ. ευρώ το 2021). 4. Την επέκταση κατά 50.000 θέσεις εργασίας του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας (169 εκατ. ευρώ το 2022). 5. Τη μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12%-20% σήμερα σε 10% και την κατάργησή του για τους νέους έως 29 ετών (68 εκατ. ευρώ). Στο οικονομικό επιτελείο επιφυλάσσονται για τον ρυθμό ανάπτυξης του επόμενου έτους, αλλά εκτιμούν ότι σωρευτικά φέτος και του χρόνου θα είναι υψηλότερος από την προηγούμενη πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου (3,6% το 2021 και 6,2% το 2022).

Βασικό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της προεξόφλησης «ακριβού» χρέους και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, η προεξόφληση των διμερών δανείων με τις χώρες της Ευρωζώνης και η περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ. Τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ.