Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνονται από τα 75 στα 90 εκατ. ευρώ οι πόροι

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνονται από τα 75 στα 90 εκατ. ευρώ οι πόροι

Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 30% και του φυσικού αερίου κατά 100% φέτος

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επίδομα θέρμανσης για όλους» θα ζητήσει η αγορά καυσίμων από την κυβέρνηση για τη φετινή σεζόν, που θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερή για τους καταναλωτές. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα στη διεθνή αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου προεξοφλούν πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου με αυξημένη τιμή κατά 30% σε σχέση με πέρυσι και του φυσικού αερίου κατά 100%. Η αγορά καυσίμων τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του επιδόματος έναντι της αύξησης κατά 20% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι τα κριτήρια που τίθενται αποκλείουν πάρα πολλούς χρήστες.

Η συνολική επιδότηση για φέτος, με την αύξηση του 20%, θα ανέλθει σε 90 εκατ. ευρώ από 75 εκατ. ευρώ πέρυσι. Εκπρόσωποι του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι «η συνολική επιδότηση θα πρέπει να αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ και να διευρυνθεί για όλους τους χρήστες». Ενδεχομένως θα μπορούσαν να εξαιρεθούν τα πολύ υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια, τονίζουν, ενώ σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια τουλάχιστον για τους καταναλωτές στις πυρόπληκτες περιοχές.

Η πρόταση της αγοράς καυσίμων για οριζόντια επιδότηση θέρμανσης ξεκινάει από σκεπτικό ότι το επίδομα δόθηκε σε αντιστάθμιση της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 60 ευρώ στα 240 ευρώ που επιβλήθηκε ως μνημονιακό μέτρο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Σήμερα θεωρεί ότι τα χρήματα αυτά που βγήκαν από την αγορά με την αύξηση της φορολογίας μπορούν να επιστραφούν όχι με τη μείωσή της, αλλά με τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης. Σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί επισήμως μέσα στις επόμενες ημέρες στα συναρμόδια υπουργεία.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση καυσίμων, πάντως, η αγορά άρχισε από τον Ιούνιο και μετά να ανακάμπτει στα επίπεδα του 2019, και μάλιστα σε κάποιες περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση, όπως οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τμήμα της Πελοποννήσου, ξεπέρασε και τα επίπεδα του 2019. «Η αγορά φέτος σε σχέση με πέρυσι κάλυψε τις απώλειες του πρώτου εξαμήνου και θα κλείσει θετικά στο τέλος της χρονιάς, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εθνικά lockdowns», τονίζει εκπρόσωπος του κλάδου στην «Κ». Τον Ιούλιο οι πωλήσεις βενζινών αυξήθηκαν κατά 5,5% και του ντίζελ κίνησης κατά 13%.

Σε επίπεδο επταμήνου, οι πωλήσεις βενζινών αυξήθηκαν κατά 1% και του ντίζελ κίνησης κατά 4%. Επειτα από έναν πολύ καλό Αύγουστο και έναν Σεπτέμβριο που δείχνει να κινείται επίσης ικανοποιητικά, η αγορά εκτιμάει ότι η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο.

Εντονη είναι πάντως η αγωνία για την πορεία της ζήτησης φυσικού αερίου για θέρμανση, καθώς συνεχίζεται το ράλι της τιμής του καυσίμου στη διεθνή αγορά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διαμορφώνοντας για τους Ελληνες καταναλωτές διπλάσιες τιμές σε σχέση με πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή