Δικαστική ήττα για Uber στην Ολλανδία

Δικαστική ήττα για Uber στην Ολλανδία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οδηγοί της εταιρείας διαμοιρασμού μετακινήσεων Uber θα πρέπει να θεωρούνται κανονικοί υπάλληλοι και όχι συμβεβλημένοι συνεργάτες, αποφάσισε δικαστήριο στην Ολλανδία, απόφαση που συνιστά μια ακόμη νίκη των εργατικών σωματείων. Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί παρόμοια απόφαση δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το περιφερειακό δικαστήριο του Αμστερνταμ δέχθηκε τα επιχειρήματα της ομοσπονδίας των Ολλανδικών Εμπορικών Ενώσεων (FNV) και αποφάνθηκε ότι επί της ουσίας οι οδηγοί είναι κανονικοί υπάλληλοι και ως εκ τούτου θα πρέπει να απολαμβάνουν τα προνόμια και να πληρώνονται όπως οι υπόλοιποι οδηγοί στον ίδιο κλάδο. Από την πλευρά της, η Uber δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και πως δεν σχεδιάζει να προσλάβει προσωπικό στην Ολλανδία. «Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση, διότι γνωρίζουμε ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι οδηγοί επιθυμούν να παραμείνουν ανεξάρτητοι. Οι οδηγοί δεν θέλουν να απεμπολήσουν την ελευθερία να επιλέξουν αν, πότε και πού θα δουλέψουν», δήλωσε ο Μαουρίτς Σόνφελντ, γενικός διευθυντής στην Uber για τη βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι οδηγοί που μεταφέρουν επιβάτες μέσω της εφαρμογής της Uber, καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας για τις μεταφορές με ταξί. «Η νομική σχέση μεταξύ της εταιρείας και αυτών των οδηγών συμβαδίζει με τα χαρακτηριστικά μιας σύμβασης εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την FNV, την οποία χαρακτήρισε τεράστια νίκη που θα τους αποφέρει καλύτερες αμοιβές και περισσότερα προνόμια. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η Uber δεσμεύτηκε να βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων της στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων και τον κατώτερο μισθό για τους περισσότερους από τους 70.000 οδηγούς της, μετά την απόφαση εις βάρος της του ανωτάτου δικαστηρίου ένα μήνα νωρίτερα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σχετικά πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, στη Βρετανία οι οδηγοί εγκαταλείπουν την Uber εξαιτίας της υψηλής προμήθειας που χρεώνει η εταιρεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ίδια η εταιρεία με συμμετοχή 1.212 εργαζομένων, μέσα στους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες το 49% των οδηγών μετακινήθηκε σε άλλες εταιρείες της ψηφιακής οικονομίας. Οδηγοί, οι οποίοι μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Bloomberg, είπαν ότι οι χρεώσεις από 20% φθάνουν το 25% επί των εισπράξεων και έτσι αλλάζουν εργασία. Ορισμένοι μάλιστα στρέφονται σε ανταγωνίστριες της Uber με χαμηλότερη προμήθεια, μία εξ αυτών είναι η Bolt Technology. Επί σειράν ετών η Uber, η καλιφορνέζικη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, δεχόταν σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόταν στους εργαζομένους της. Σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη εργατικών χεριών σε διεθνή κλίμακα. Τον Απρίλιο είχε δηλώσει πως θα διαθέσει περί τα 250 εκατ. σε μπόνους και άλλα κίνητρα, αποσκοπώντας να προσελκύσει ενδιαφερόμενους οδηγούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως οι ελλείψεις σε προσωπικό σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι εργαζόμενοι ζητούν καλύτερα κίνητρα σήμερα για να επανέλθουν στην εργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή