ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάσπαση της Alipay του ομίλου Alibaba επιδιώκει το Πεκίνο

Στόχος του, να περιορίσει την ισχύ των τεχνολογικών κολοσσών

Διάσπαση της Alipay του ομίλου Alibaba επιδιώκει το Πεκίνο

Το γεγονός ότι ο όμιλος Alibaba βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των κινεζικών Αρχών, οι οποίες επιδιώκουν να διασπάσουν τη μονάδα του Alipay, προκάλεσε χθες μεγάλη πτώση στην τιμή της μετοχής της πρώτης σε ποσοστό έως και 5%. Σύμφωνα με τους Financial Times, το Πεκίνο έχει στόχο να κατατμήσει την Alipay, η οποία ανήκει στον χρηματοπιστωτικό όμιλο της Ant και η Ant στην Alibaba. Η Αlipay αυτήν τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη εφαρμογή ψηφιακών πληρωμών στην Κίνα, διαθέτοντας περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες. Σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζονται, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή πλατφόρμα, στο πλαίσιο της οποίας θα διεκπεραιώνεται και η χορήγηση πιστώσεων, μια ιδιαίτερα κερδοφόρα δραστηριότητα της Alipay, η οποία κάλυψε το 10% των καταναλωτικών και μη στεγαστικών δανείων της χώρας.

Παράλληλα, ο χρηματοπιστωτικός όμιλος της Ant (που κατέχει και την Alipay) ενδεχομένως να αναγκαστεί να παραδώσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της, στα οποία και βασίζονται οι αποφάσεις για τις χορηγήσεις δανείων, με αποδέκτρια νέα εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η τελευταία ενδέχεται να είναι εν μέρει κρατική. Οπως γίνεται αντιληπτό, η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη γενικευμένη εκστρατεία του Πεκίνου να περιορίσει την ισχύ και την επιρροή των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας. Αξίζει να υπενθυμίζουμε πως ο όμιλος Ant δεν βρίσκεται πρώτη φορά στο στόχαστρο των κινεζικών Αρχών. Από τα τέλη του 2020 ο ιδρυτής της Alibaba, ο μεγιστάνας Τζακ Μα, είχε εντοπιστεί από το ραντάρ του Πεκίνου όταν άσκησε δημοσίως κριτική στις εποπτικές υπηρεσίες, τονίζοντας πως παρεμποδίζουν την καινοτομία. Η δήλωση έγινε πέρυσι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο το Πεκίνο ακύρωσε την αρχική δημόσια εγγραφή για αρχική δημόσια διάθεση των μετοχών της Ant Group, που είχε αποτιμηθεί στα 37 δισ. δολάρια. Φέτος τον Απρίλιο, δε, επιβλήθηκε ένα πρόστιμο-μαμούθ της τάξεως των 2,8 δισ. δολαρίων επί της Alibaba, διότι κρίθηκε πως ακολουθεί μονοπωλιακές τακτικές.

Πέραν όλων αυτών οι αρμόδιες Αρχές, κάνοντας ακόμα μία κίνηση για να χαλιναγωγήσουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς, τους έδωσαν χθες εντολή να παύσουν μια συνήθη πρακτική τους και να μην μπλοκάρουν η μία τους συνδέσμους της άλλης στις πλατφόρμες τους. Ειδάλλως θα υπάρξουν συνέπειες, οι οποίες, ωστόσο, δεν διασαφηνίστηκαν. Τα σχετικά αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζάο Ζιγκούο επεσήμανε πως «η παρεμπόδιση της πρόσβασης σε συνδέσμους χωρίς αποχρώντα λόγο επηρεάζει την εμπειρία των χρηστών, παραβιάζει τα δικαιώματά τους, κλονίζοντας και την τάξη της αγοράς». Επιπλέον προσέθεσε πως το υπουργείο είχε λάβει καταγγελίες για τέτοιες πρακτικές. Τέλος, αν και επισήμως δεν κατονομάσθηκαν οι εταιρείες που τους δόθηκε η εντολή να παύσουν την ανωτέρω πρακτική, η οικονομική εφημερίδα 21st Century Business Herald ανέφερε σε δημοσίευμά της πως ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι Alibaba και Tencent.