Ανάπτυξη 6,5% έως 8,6% «βλέπουν» Wood και Scope Ratings

Ανάπτυξη 6,5% έως 8,6% «βλέπουν» Wood και Scope Ratings

Οι διεθνείς οίκοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους μετά την εντυπωσιακή αύξηση του β΄ τριμήνου κατά 16,2%

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος σε σχέση με το αναθεωρημένο 5,9% που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση βλέπουν όλο και περισσότεροι αναλυτές, καθώς η ελληνική οικονομία αιφνιδίασε ακόμα και τους πιο αισιόδοξους, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο. Ετσι, Wood και Scope Ratings προβλέπουν ανάπτυξη 6,5% έως 8,6%, ενώ ήδη οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και S&P έχουν διαμηνύσει μέσω της «Κ» ότι είναι πιθανό το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσουν σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών τους καθώς εκτιμούν ότι η οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς άνω του 7%, τη στιγμή που την Παρασκευή αναμένεται και η νέα ετυμηγορία της DBRS για την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, σε νέα έκθεσή της η Wood επισημαίνει πως η εκτόξευση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο κατά 16,2% θέτει την Ελλάδα πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας σε τριμηνιαία βάση και ανοίγει τον δρόμο για ανάπτυξη 6,5% φέτος από 3,6% που ανέμενε πριν. Η εντυπωσιακή επίδοση της ελληνικής οικονομίας, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, σε συνδυασμό με τη θετική δυναμική που δείχνουν οι δείκτες οικονομικού κλίματος και τα άλλα διαθέσιμα μακροοικονομικά δεδομένα, οδηγήθηκε και από την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κλάδου της μεταποίησης και των υπηρεσιών, η οποία φαίνεται να συνεχίζεται και στο τρίμηνο του 2021, όπως προσθέτει. Ωστόσο αναφέρει πως παρότι τα στοιχεία του ΑΕΠ β΄ τριμήνου τοποθετούν την Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων των χωρών που καλύπτει η Wood, η ασταθής φύση της αύξησης των αποθεμάτων υποδηλώνει ότι μια ήπια προσαρμογή είναι πολύ πιθανή στα επόμενα τρίμηνα.

Η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Wood έρχεται μετά και την αύξηση της πρόβλεψης του οίκου Scope Ratings για τους ρυθμούς με τους οποίους θα «τρέξει» φέτος η ελληνική οικονομία, στο 8,6% από 6,5% πριν, όπως τόνισε στην έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή, όπου και αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα, στο ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η Scope δεν ανήκει στους τέσσερις μεγάλους οίκους που «ακούει» η ΕΚΤ. Και η Scope παρατήρησε πάντως πως πλέον, ήδη από το β΄ τρίμηνο, η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα παραγωγής, ενώ στη συνέχεια, για το 2022, αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 3,5%, υποστηριζόμενη από την απελευθέρωση της συσσωρευμένης εγχώριας ζήτησης, καθώς η «αναγκαστική» εξοικονόμηση δαπανάται μετά το άνοιγμα της οικονομίας και ενισχύεται από τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των αρχών εισροής χρηματοδότησης από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή