ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγικό επενδυτή μέσω αύξησης κεφαλαίου αναζητεί η Attika Bank

Κρίσιμο το διάστημα έως τα τέλη του μήνα, ενδιαφέρον από δύο επενδυτικά σχήματα

Στρατηγικό επενδυτή μέσω αύξησης κεφαλαίου αναζητεί η Attika Bank

Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου –από 120 έως 240 εκατ. ευρώ– της Attica Bank με το άνοιγμα χθες προς τους υποψήφιους επενδυτές των VDR (virtual data rooms). Το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ αναμένεται να έχει αποκρυσταλλωθεί έως τα τέλη του μήνα και εφόσον λάβουν τα αναγκαία στοιχεία για το επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας. Από την πλευρά της διοίκησης επισημαίνεται ότι στόχος είναι μέσα από τη διαδικασία της ΑΜΚ να αναδειχθεί στρατηγικός επενδυτής και από τις διερευνητικές επαφές που έχουν γίνει υπάρχει αισιοδοξία ότι η διαδικασία που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση της Attica Bank θα στεφθεί με επιτυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον υπάρχει από τουλάχιστον δύο επενδυτικά σχήματα (μεταξύ αυτών το Ellington Management Group, που πρόσφατα εξαγόρασε την εταιρεία διαχείρισης Thea Artemis Financial Solutions).

Παράλληλα, στην τελική ευθεία μπαίνει για τους μετόχους της Attica Bank η διαδικασία άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης των warrants που εκδόθηκαν υπέρ του Δημοσίου στο πλαίσιο ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου (DTC). Το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου που μετετράπη σε τίτλους ανέρχεται σε 151,8 εκατ. ευρώ (με την έκδοση 992.512.679 δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών) και καταληκτική ημερομηνία για την άσκηση των δικαιωμάτων από τους υφιστάμενους μετόχους είναι η 15η Σεπτεμβρίου. Η τιμή εξαγοράς έχει οριστεί στα 0,1530 ευρώ ανά τίτλο, τη στιγμή που η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται σήμερα στα 0,1098 ευρώ (χθες έκλεισε με πτώση 3,85%). Με δεδομένο ότι οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ, που ελέγχουν το 46,32% και το 32,34% αντίστοιχα του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, εκτιμάται ότι δεν θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους, το ποσοστό του Δημοσίου –μέσω του ΤΧΣ– υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 69% περίπου και θα αποτελέσει ένα μεταβατικό στάδιο έως την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.  

Την ίδια μέρα, δηλαδή για τις 15 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί η σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank, η οποία καλείται να εγκρίνει το reverse split των μετοχών. Με βάση την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου, η μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων κοινών μετοχών της τράπεζας διά συνένωσης (reverse split) θα γίνει σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 60 παλαιές. Ετσι, ο αριθμός των μετοχών θα μειωθεί σε 7.687.567 τεμάχια και η ονομαστική αξία κάθε μετοχής θα ανέλθει σε 18 ευρώ από 0,30 ευρώ σήμερα. Οι μέτοχοι καλούνται να λάβουν απόφαση μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 136,8 εκατ. ευρώ μέσω της μείωσης της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 18 σε 0,20 ευρώ, με σκοπό τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, καθώς και να εξουσιοδοτήσουν το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ως προς τη δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

Οπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα σε σχέση με τα warrants που θα αποκτηθούν και εφόσον η γενική συνέλευση εγκρίνει το reverse split της μετοχής, «οι τίτλοι που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο άσκησης των δικαιωμάτων θα απομειωθούν διά της συνένωσης 60 τίτλων σε 1 και ο αριθμός των τίτλων θα αντιστοιχεί στον νέο απομειωμένο αριθμό, οι οποίοι θα μετατραπούν μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσής τους σε ισάριθμο αριθμό μετοχών».