Η Ελλάδα στην 78η θέση του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας μεταξύ 165 χωρών

Η Ελλάδα στην 78η θέση του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας μεταξύ 165 χωρών

Σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχε και το ελληνικό Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ)

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 78η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, καταλάμβανε η χώρα μας το 2019, τέσσερις θέσεις πιο ψηλά από το 2018: Αυτό προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα που δημοσιοποιείται σήμερα από το καναδικό Ινστιτούτο Fraser, το οποίο και εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο, σε συνεργασία με ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ).

Όπως εξηγεί σε δελτίο Τύπου το ΚΕΦίΜ, «ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί των 165 χωρών του Δείκτη υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία», πρόκειται δε, «για μια πρωτότυπη μέτρηση της οικονομικής ελευθερίας, που υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, «η συνολική επίδοση της Ελλάδας στον δείκτη σε ό,τι αφορά την οικονομική της ελευθερία, την τοποθετεί ανάμεσα στο Κιργιστάν και τη Βόρεια Μακεδονία», ενώ «ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 χώρες με το μεγαλύτερο μέγεθος του κράτους παγκοσμίως».

Αναλυτικά, η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:

    * Μέγεθος του κράτους: 146η θέση (άνοδος 5 θέσεων σε σχέση με ένα έτος πριν)

    * Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 56η θέση (πτώση 4 θέσεων)

    * Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 67η θέση (άνοδος 2 θέσεων)

    * Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 57η θέση (άνοδος 2 θέσεων)

    * Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 87η θέση (πτώση 8 θέσεων).

Σε ό,τι αφορά την κατάταξη της χώρας μας σε σχέση με τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία ανάμεσα στις 27 χώρες στη γενική κατάταξη, 21η στο μέγεθος του κράτους, 24η στην πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, και τελευταία στα υπόλοιπα τρία πεδία του δείκτη. Στον αντίποδα, η Κύπρος τοποθετείται στον δείκτη αρκετά ψηλά, λαμβάνοντας την 24η θέση στη συνολική κατάταξη ανάμεσα στα 165 κράτη.

«Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με την περισσότερο κλειστή οικονομία στην Ε.Ε. και με ένα αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο», σχολίασε μεταξύ άλλων, για λογαριασμό του ΚΕΦίΜ, ο διευθυντής ερευνών του Κέντρου, Αριστείδης Χατζής.

Στην κορυφή του δείκτη βρίσκονται για ακόμα μία χρονιά το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, και η Γεωργία συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως. 

Οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στο δείκτη, είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Συρία, η Δημοκρατία του Κονγκό, και το Ιράν. 

Το ΚΕΦίΜ επισημαίνει, τέλος, τις κατατάξεις σειράς χωρών, όπως των ΗΠΑ (6η θέση), του Καναδά (14η), της Ιαπωνίας (18η), της Γερμανίας (22η), της Ιταλίας (47η), της Γαλλίας (53η), της Ρωσίας (100η), της Τουρκίας (114η) και της Κίνας (116η). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή