Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος με περιορισμένο όγκο συναλλαγών

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος με περιορισμένο όγκο συναλλαγών

Μικρό εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει χαμηλή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές διακυμάνσεις και ήπια κέρδη κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τον επιφυλακτικό βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει χαμηλό και τις πιέσεις σε αρκετά blue chips και τράπεζες να μην βοηθούν το Χ.Α. να ξεφύγει από την περιοχή των 905 μονάδων.

Οπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, το θετικό αφήγημα του Χ.Α. σε καμία περίπτωση δεν έχει χαθεί, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να ξεπεραστεί η γενικευμένη αποστροφή των επενδυτών προς το ρίσκο και να αρχίσουν να αποτυπώνονται στα χαρτοφυλάκια οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Προς το παρόν εκτιμούν ότι θα συνεχιστούν οι διακυμάνσεις με σκοπό τη μετακύλιση των θέσεων στα παράγωγα, ενώ το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε τίτλους με θετικούς καταλύτες.

Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,16%, στις 906,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,18 εκατ. ευρώ.

Κατά τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τα σημεία στήριξης να εντοπίζονται στις 900 και 890 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 910 και 920 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,16%, στις 2.182,56 μονάδες, ενώ κατά 0,42% ενισχύθηκε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.498,65 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινήθηκαν ο ΟΠΑΠ στο +1,75%, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο +1,52% και ο ΟΤΕ στο +1,14%, ενώ απώλειες 2,03% κατέγραψε η «Ελλάκτωρ» και πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι Jumbo, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,05%, στις 567,18 μονάδες, λόγω της ανόδου σε Τράπεζα Πειραιώς (+1,72%) και Eurobank (+0,93%), ενώ η Alpha Bank, η οποία αυτή την εβδομάδα θα βγει στις αγορές με senior preferred ομόλογο όπως ανακοινώθηκε, έκλεισε στο -0,86% και η Εθνική Τράπεζα στο -0,63%.

Μετά την επίδοση-έκπληξη στο ΑΕΠ του β΄ τριμήνου, η εγχώρια επικαιρότητα συνέχισε να καταγράφει θετικά μηνύματα: το τίμημα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ξεπέρασε τις προσδοκίες, ενώ η αναγγελία του ονόματος του αυστραλιανού fund Macquarie και του ποσού-έκπληξη που προσέφερε για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αποτέλεσε ψήφο εμπιστοσύνης, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακής». Ταυτόχρονα, όπως προσθέτει, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Scope Ratings προϊδεάζει για ανάλογη κίνηση από την DBRS το βράδυ της Παρασκευής, ενώ το πακέτο στήριξης ύψους 3,4 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προς το φιλικότερο.

Η εξήγηση της συνεχιζόμενης απροθυμίας για εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος μετοχικών τίτλων από ξένους αλλά και Ελληνες επενδυτές, που συνεχίζουν να διακρατούν «βουνά» καταθέσεων με μηδενικές αποδόσεις, πρέπει να αναζητηθεί στο εξωτερικό περιβάλλον, όπου το κύμα γενικευμένων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στα τρόφιμα συνεχίζεται, ενώ την ίδια ώρα ο αριθμός των κρουσμάτων από την πανδημία υπενθυμίζει ότι η υγειονομική κρίση συνεχίζει να απασχολεί την καθημερινότητα όλων των πολιτών.

Ως αποτέλεσμα, οι κεντρικές τράπεζες αδυνατούν να διαμορφώσουν μια σαφή στάση σε σχέση με τον σχεδιασμό της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής, με τις αγορές να παρακολουθούν στενά όλες τις ανακοινώσεις. Είναι λοιπόν εύλογη η στάση αναμονής της επενδυτικής κοινότητας ενόσω το περιβάλλον παραμένει ομιχλώδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή