Δεύτερη ευκαιρία για αδήλωτα τετραγωνικά

Δεύτερη ευκαιρία για αδήλωτα τετραγωνικά

Προβλέπεται πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει στην καταβολή τελών από τη διαφορά των τετραγωνικών από 1.1.2020.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα μία ευκαιρία έως το τέλος του χρόνου θα έχουν οι πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να διορθώσουν τα στοιχεία που αφορούν τα τετραγωνικά του ακινήτου τους στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, θα κατατεθεί σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου που αφορά στα ζώα συντροφιάς και το οποίο εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. «Θα δοθεί η δυνατότητα μέχρι τις 31.12.2021 να γίνει η υποβολή δηλώσεων των ορθών στοιχείων για τον καθορισμό της επιφάνειας και της χρήσης ακινήτων δημοτών, με διαγραφή του συνόλου των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και (παράλληλη) υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τ.μ. σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1.1.2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης». Σημειώνεται ότι πρόκειται για δήλωση τετραγωνικών που αφορά τα στοιχεία που έχουν καταχωρισμένα οι δήμοι και με βάση τα οποία υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες. 

Η εφαρμογή https://tetragonika.govapp.gr για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικής ή διορθωτικής δήλωσης της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους της χώρας, η οποία θα ανοίξει εκ νέου, είχε αναπτυχθεί  από την Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ), με τη συνεργασία και την υποστήριξη του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπ. Εσωτερικών. Μέσω της εφαρμογής παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων, όπως είναι καταχωρισμένα στην εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ. Για τη διευκόλυνση συμπλήρωσης της δήλωσης των πολιτών η εφαρμογή «επικοινωνεί» με την εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ, απ’ όπου παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων, και επίσης επικοινωνεί με τον ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα, απ’ όπου αντλεί πληροφορίες σχετικές με τον αρ. παροχής του ακινήτου. Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πραγματοποιείται διασταύρωση των τ.μ. του ΤΑΠ με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται η διασταύρωση των στοιχείων για τον ακριβή αριθμό των τετραγωνικών των ακινήτων ενός δήμου βάσει των οποίων υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη. 

Οσον αφορά τη διαγραφή των προστίμων, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι για να επιβραβευθούν οι πολίτες οι οποίοι είχαν σπεύσει να δηλώσουν τα τετραγωνικά τους στην πρώτη ρύθμιση, όσοι προσέλθουν στη δεύτερη ευκαιρία θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει στην καταβολή τελών από τη διαφορά των τετραγωνικών από 1.1.2020 έως την ημερομηνία της δήλωσης. «Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους ανθρώπους που εμπιστεύονται την πολιτεία και τρέχουν εντός των συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών. Αυτοί που έχουν καθυστερήσει θα πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή