Ο Κ. Ροδόπουλος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Ο Κ. Ροδόπουλος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (EVBB), αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, οικονομολόγος κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (EVBB), αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, οικονομολόγος κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος.

Μέλη της Ένωσης είναι οι μεγαλύτεροι φορείς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Ευρώπης. Ο Φορέας έχει παρουσία σε 3 από τις 5 Ηπείρους, με ενεργά μέλη στην Ασία και την Αφρική, αποτελεί, δε, συνομιλητή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ).

Σκοπός του EVBB είναι η βελτίωση της ποιότητας της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ευρώπη και η ενίσχυση των προσπαθειών που αποσκοπούν στην προώθηση της ΕΕΚ ως πρώτη επιλογή για τους νέους. Ο EVBB έχει δεκάδες ενεργά μέλη, τα οποία προέρχονται τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα καλύπτοντας όλους τους τομείς που σχετίζονται με την αρχική και τη συνεχιζόμενη ΕΕΚ.

Υποστηρίζει τον διάλογο και τη συνεργασία της ΕΕΚ με την αγορά, ενισχύοντας τη διασύνδεσή τους. Ενθαρρύνει έτσι τη βελτίωση της πρόσβασης των αποφοίτων ΕΕΚ στην αγορά εργασίας, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας των νέων.

Πρόεδρος της Ένωσης είναι ο Γερμανός κ. Thiemo Fojkar που ηγείται ενός εκ των μεγαλύτερων Φορέων Κατάρτισης στην Ευρώπη, του Internationaler Bund (IB) που ιδρύθηκε το 1949, απασχολεί σχεδόν 14.000 συνεργάτες με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ και παρουσία σε πάνω από 60 χώρες παγκοσμίως. Ο κ. Fojkar στο πλαίσιο της ανάληψης της αντιπροεδρίας του EVBB από τον κ. Ροδόπουλο επικέφθηκε και επέβλεψε προσωπικά τις εγκαταστάσεις και τις μεθόδους εκπαίδευσης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, διατυπώνοντας την ικανοποίησή του για το επίπεδο κατάρτισης που παρέχεται από την ΑΚΜΗ.

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι ο μοναδικός ελληνικός φορέας κατάρτισης που το καλοκαίρι του 2021 έλαβε αναγνώριση Αριστείας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκπαίδευσης (ETF), συμμετέχοντας στο σχετικό Δίκτυο για την Αριστεία στην ΕΕΚ. Ταυτόχρονα, η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτέλεσε εργαλείο πρακτικής σε σχετικό πανευρωπαϊκό συνέδριο. Επιπλέον, η πρωτοβουλία για την προστασία της διαφορετικότητας στην ΕΕΚ, προξένησε το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προσκάλεσε το ΙΕΚ ΑΚΜΗ να παρουσιάσει την εμπειρία της σε κλειστή συνεδρίαση. 

Την ίδια περίοδο το ΙΕΚ ΑΚΜΗ επιλέχθηκε ως ο μοναδικός από την Ελλάδα φορέας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε επιλεγμένα ιδρύματα ΕΕΚ στην Αφρική. Μάλιστα τον Ιούνιο συμμετείχε σε σχετική συνάντηση μεταφοράς πρακτικών εκπαίδευσης στο Ναϊρόμπι της Κένυας, ενώ έχει δεσμευθεί να φιλοξενήσει καθηγητές και μαθητές από επιλεγμένες αφρικανικές χώρες στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα εκπαίδευσης και κατάρτισης μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Στην Ελλάδα, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ επιλέχθηκε να είναι ο Εθνικός Υποστηρικτής (National Contact Point) στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2020-2021, ετήσια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την οποία τοπικοί, περιφερειακοί και εθνικοί οργανισμοί προωθούν τα οφέλη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ).

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από την τριετή θητεία του έως το 2024, ο κ. Ροδόπουλος, φιλοδοξεί να ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφεια της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Προς τούτο, θα συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες και σχετικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκπαίδευσης (EΤF), το CEDEFOP, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και άλλους θεσμικούς φορείς.

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του o κ. Ροδόπουλος είχε διατελέσει εμπειρογνώμονας στον ΟΟΣΑ σε θέματα Οικονομικής, Κοινωνικής και Εργασιακής Πολιτικής. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως σύμβουλος σε Επιτελικές Υπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Τα τελευταία τριάντα χρόνια δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης έχοντας δημιουργήσει, μαζί με την οικογένειά του, τον εκπαιδευτικό Όμιλο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ- ΑΚΜΗ.

Η ανάληψη των καθηκόντων του κου Ροδόπουλου έγινε η αφορμή να πραγματοποιηθεί η επόμενη Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο του EVBB, στην Αθήνα από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή