Συναγερμός στην Ευρώπη για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Συναγερμός στην Ευρώπη για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα, οι πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν μέτρα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν τη μετακύλιση του κόστους των ανατιμήσεων στους καταναλωτές προχωρούν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων της Ισπανίας και της Ελλάδας, στον απόηχο των σημαντικών αυξήσεων που καταγράφει η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το ράλι τιμών στην ενέργεια συνεχίστηκε χθες, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία. 

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Δευτέρα η Ισπανία ανακοίνωσε μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις αυτές, με τη Βρετανία να λαμβάνει αντίστοιχες αποφάσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Γαλλία, ενώ η Ελλάδα ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι το κράτος θα απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους ενέργειας. Οπως σχολιάζει το Bloomberg, οι τιμές ενέργειας έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί σε μια περίοδο που οι οικονομίες έχουν αρχίσει και επαναλειτουργούν. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση της ζήτησης, την οποία ωστόσο η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει. Οι τιμές φυσικού αερίου αλλά και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται μέρα με την ημέρα, παρότι οι καιρικές συνθήκες παραμένουν για την ώρα ήπιες. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων εκτιμούν πως οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να διατηρηθούν το επόμενο διάστημα. Ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για την οικολογική μετάβαση, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, προειδοποίησε την περασμένη Δευτέρα πως αναμένει αύξηση στις τιμές ρεύματος έως 40% μέσα στο τρίτο τρίμηνο. «Το περασμένο τρίμηνο ο λογαριασμός του ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 20% και το επόμενο τρίμηνο θα αυξηθεί κατά 40%. Είναι πράγματα που πρέπει να λέγονται και τα οποία έχουμε το χρέος να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός. «Για τη θεαματική αυτή άνοδο των τιμών ευθύνεται η έκρηξη του κόστους των πρώτων υλών, ιδίως του φυσικού αερίου», δήλωσε, τέλος, ο κ. Τσινγκολάνι. «H άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων είναι πολύ πιθανόν να επιβαρύνει τους λογαριασμούς των καταναλωτών αλλά και των βιομηχανιών αυτό τον χειμώνα», επισήμανε στο Bloomberg ο Τζον Μουσκ, αναλυτής στην RBC Europe. «Ωστόσο, θα υπάρχει μικρό ρίσκο πολιτικής παρέμβασης προκειμένου να συγκρατηθεί η μετακύλιση αυτής της σημαντικής αύξησης του κόστους στους καταναλωτές», συμπλήρωσε. Η άνοδος των τιμών έχει ασκήσει σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πληθωρισμός στην Ισπανία σημείωσε αύξηση 3,3% τον Αύγουστο, αύξηση που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αντίστοιχα, στη Γερμανία ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 3,4% την ίδια περίοδο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, ενώ στη Σουηδία οι τιμές ενέργειας ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις. 

Οπως αναφέρει η Citigroup, οι λογαριασμοί ρεύματος αναμένεται να σημειώσουν στην Ευρώπη άνοδο 20%, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες κυβερνήσεις να προτείνουν μέτρα που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και θα αποτρέψουν τέτοιου είδους αυξήσεις. Την ίδια στιγμή, είναι διάχυτος ο φόβος πως οι αυξήσεις αυτές θα μπορούσαν να ανακόψουν την ανάκαμψη των χωρών από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. 

Η Γαλλία εξετάζει να λάβει μέτρα ώστε να ανακουφίσει τους καταναλωτές από την αύξηση που θα δουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Σε δηλώσεις του στο κανάλι LCI, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ ανέφερε πως ήδη η κυβέρνηση διανέμει vouchers αξίας 150 ευρώ τον χρόνο σε περίπου 5,5 εκατ. οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά. «Συνιστά ένα αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας», επισήμανε ο ίδιος. Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και θα μειώσει τον φόρο στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στο 0,5% από 5,1%, στο πλαίσιο έκτακτου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι ένα μέρος από τα υπέρογκα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών θα κατευθυνθεί στους καταναλωτές. Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, πως τα μέτρα θα μειώσουν τα κρατικά έσοδα το 2021 κατά 1,4 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα ανακοίνωσε επιδοτήσεις για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες τον μήνα που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, με το κράτος να απορροφά ένα μεγάλο μέρος από τις αυξήσεις που θα υπάρξουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε και αύξηση του ποσού ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή