Στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων 4 έργα

Στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων 4 έργα

Οι επενδύσεις που εντάχθηκαν είναι προϋπολογισμού 736 εκατ. και ανήκουν στους τομείς των ΑΠΕ και της αγοράς ακινήτων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταξή τους στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων του νόμου 4608/2019 ολοκλήρωσαν τέσσερα έργα, ύστερα από τη δημοσίευση, χθες, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των αποφάσεων που είχε λάβει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) τον Αύγουστο. Οι επενδύσεις που εντάχθηκαν ανήκουν στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της αγοράς ακινήτων. Σε αυτές περιλαμβάνεται το Project Voula που αφορά την κατασκευή εκατοντάδων διαμερισμάτων στη Βούλα και έχει συναντήσει έντονες αντιδράσεις από τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Και αυτό επειδή αντίκειται στον ισχύοντα, κατά τον ρυμοτομικό σχεδιασμό, χαρακτήρα της περιοχής ως αποκλειστικής κατοικίας, ενώ μέχρι σήμερα αμιγώς οικιστικά έργα δεν είχαν ποτέ υπαχθεί στο καθεστώς επιτάχυνσης επενδύσεων.

To «οικιστικό – τουριστικό» έργο, που θα υλοποιήσει το σχήμα ειδικού σκοπού VHPH Properties της κοινοπραξίας των Hines και Henderson Park, έχει προϋπολογισμό 136 εκατ. ευρώ και θα βρίσκεται στην περιοχή «Εξοχή» της Βούλας, σε οικόπεδα επί των οδών Μεγάλου Βασιλείου, Βασ. Γεωργίου, Αθηναΐδος και Μαυρομιχάλη. Σύμφωνα με το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο στον φορέα Enterprise Greece προβλέπεται η ανάπτυξη, σε τρεις φάσεις, σε έκταση περίπου 71.000 τετραγωνικών μέτρων, 250 έως 350 διαμερισμάτων, όπως και γυμναστηρίων, πισινών και υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Τα έργα στις ΑΠΕ αφορούν την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 700 ΜW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.022.407.000 kWh στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα, στα Φάρσαλα της Λάρισας. Το έργο θα κοστίσει 350 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.100 και 38 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και τη λειτουργία αντίστοιχα.

Επίσης, 52 φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 362,75 MW, σε Θεσσαλία και Μακεδονία, πρόκειται να αναπτύξει και η «Καράτζης». Το συγκεκριμένο έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 184,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 η εταιρεία είχε εξασφαλίσει το πράσινο φως για την κατασκευή 37 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 830 MW σε Λάρισα, Μαγνησία και Κιλκίς, ύψους 421,6 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα του τουρισμού, στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων εντάχθηκε η τουριστική επένδυση στις Κουκουναριές της Σκιάθου της Elivi Hotels, που είναι προϋπολογισμού 64,5 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει 267 δωμάτια και 534 κλίνες και θα αποτελείται από δύο χωρικές ενότητες συνολικής έκτασης 130 στρεμμάτων. Τη νότια, συνολικής έκτασης 35 στρεμμάτων που θα περιλαμβάνει 55 επιπλωμένες κατοικίες, και τη βόρεια που είναι 95 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων με 58 δωμάτια και 154 επιπλωμένες κατοικίες.

Στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων εντάχθηκε και η τροποποίηση παλαιότερης απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων που αφορά την κατασκευή εμπορικού και πολιτιστικού πάρκου αναψυχής, ύψους 69 εκατ. ευρώ, στην Αλικαρνασσό του Ηρακλείου Κρήτης. Το έργο, που συνοδεύεται από 950 θέσεις εργασίας, θα υλοποιήσει η εταιρεία «Βήτα Πρώτη» σε έκταση που καταλαμβάνει σήμερα οικισμός Ρομά. Σημειώνεται ότι η δημοσίευση των αποφάσεων της ΔΕΣΕ σε ΦΕΚ αποτελεί χρονικό ορόσημο για την πορεία υλοποίησης των επενδύσεων, επειδή σε 45 ημέρες οι επενδυτές θα πρέπει να καταθέσουν τους επενδυτικούς και αδειοδοτικούς φακέλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή