Χρηματιστήριο: Απώλειες με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Απώλειες με χαμηλό τζίρο

Τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο τραπεζικός δεν «κεφαλαιοποιούν» τα καλά νέα από τους διεθνείς οίκους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και δεν έχασε τη στήριξη των 900 μονάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε άλλη μια αδύναμη συνεδρίαση, με χαμηλό τζίρο και άμυνες, με τις ελάχιστες στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips να μην μπορούν να αλλάξουν το σκηνικό του εγκλωβισμού που εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης αυτόν τον μήνα – και από τότε που σημείωσε τα νέα υψηλά έτους των 929 μονάδων. Βέβαια, στα ίδια βήματα κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως πέραν της στήριξης που έχουν δεχθεί οι οικονομίες, φαίνεται ότι οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και αυτό φυσικά ισχύει και για τα χρηματιστήρια.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,30%  στις 904,10 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,80 εκατ. ευρώ. Πάντως, κατά τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τα σημεία στήριξης να εντοπίζονται στις 900 και 890 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 910 και 920 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,28% στις 2.176,47 μονάδες, ενώ κατά 0,20% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.495,66 μονάδες.

Από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, ανοδικά ξεχώρισαν η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ στο +3,79% και η Jumbo στο +2,71%, ενώ πτώση 1% και άνω του 1% σημείωσαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,70% κλείνοντας στις 563,19 μονάδες, με μόνο την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στα θετικά, και στο +0,24%.  Η Alpha Bank, η οποία σήμερα εκτός απροόπτου ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το senior preferred ομόλογο, έκλεισε στο  -1,61%, η Eurobank στο -0,45% και η Πειραιώς στο -0,21%.

Παρά το μπαράζ εκθέσεων για την ελληνική οικονομία, με τους οίκους να ανεβάζουν σημαντικά, στα επίπεδα του 8% και πάνω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021, αλλά και την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνουν στις ελληνικές τράπεζες –χάρη στην τεράστια πρόοδο που έχουν σημειώσει στη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους–, τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο τραπεζικός δεν «κεφαλαιοποιούν» αυτά τα καλά νέα. Εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι αυτό οφείλεται στην ακόμα επιφυλακτική στάση που κρατούν οι επενδυτές διεθνώς σε ό,τι αφορά το ρίσκο και τις τοποθετήσεις σε risk assets, όπως οι μετοχές και το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών (όπου ανήκει και το Χ.Α).

Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε πως η Bank of America συστήνει τοποθετήσεις στα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες, καθώς βλέπει αξία η οποία έχει δημιουργηθεί από τη μείωση των NPEs, ενώ αισιόδοξη και απόλυτα θετική εμφανίζεται και η UBS για τις προοπτικές του κλάδου. Οπως τόνισε η ελβετική τράπεζα, και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες οδεύουν προς μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως το 2022, ενώ αυτό, σε συνδυασμό με την επαρκή πλέον ικανότητα δανεισμού που έχουν, σημαίνει πως ο τομέας θα συμβάλει σημαντικά στη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης.

Ολοι οι οίκοι στις τελευταίες εκθέσεις τους (BNP Paribas, Moody’s Analytics, Scope Ratings, UBS) υπογραμμίζουν το πολύ σημαντικό επίτευγμα που έχει σημειώσει η Ελλάδα, καθώς το ΑΕΠ έχει πλέον από το α΄ εξάμηνο ανακάμψει πλήρως από το σοκ της πανδημίας. Επομένως, το recovery story της Ελλάδας είναι γεγονός και σύντομα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να μεταφραστεί σε κέρδη για τον Γενικό Δείκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή