Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αποπληρωμή σε 60 δόσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αποπληρωμή σε 60 δόσεις

Σε 60 δόσεις θα αποπληρωθεί η «κουρεμένη» επιστρεπτέα προκαταβολή, με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιανουαρίου 2022

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 60 δόσεις θα αποπληρωθεί η «κουρεμένη» επιστρεπτέα προκαταβολή, με την πρώτη δόση να καταβάλεται στα τέλη Ιανουαρίου 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Οκτωβρίου η φορολογική διοίκηση θα αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό της κάθε επιχείρησης και ελεύθερου επαγγελματία το τελικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς και τις δυνατότητες για την αποπληρωμή του ποσού. 

Εκτός από τη νέα μείωση του επιστρεπτέου τμήματος, θα προβλέπεται και επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου.

Οσοι αποφασίσουν και μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό, το όφελος μεγεθύνεται και συγκεκριμένα διαμορφώνεται ως εξής: 

1. Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου και εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25%. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος έλαβε 100.000 ευρώ, με πτώση τζίρου άνω του 70% θα επιστρέψει 25.000 ευρώ. Εφόσον πληρώσει εφάπαξ θα επιστρέψει 21.250 ευρώ. Δηλαδή θα επιστρέψει το 21,25% του κρατικού δανείου. Εφόσον επιλέξει τις 60 δόσεις θα καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 417 ευρώ. Στο ανωτέρω ποσό δεν έχει συνυπολογιστεί το επιτόκιο, που ανέρχεται σε 0,94.

2. Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% επιστρέφουν το 33% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 33.000 ευρώ, ενώ εφόσον αποπληρώσει το δάνειο εφάπαξ το ποσό περιορίζεται στα 28.050. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 71,95%.

3. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου, επιστρέφουν το 50% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 50.000 ευρώ. Εφόσον εξοφλήσει το ποσό σε μία δόση θα δώσει στο ελληνικό Δημόσιο 42.500 ευρώ. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 57,5%. Εάν αποφασίσει να πληρώσει σε 60 δόσεις θα πρέπει να δίνει μηνιαίως 833 ευρώ. 

Συνολικά οι 550.000 επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που χρηματοδοτήθηκαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχουν όφελος 660 εκατ. ευρώ μετά το «κούρεμα» που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ. Οπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από αυτή την παρέμβαση, που στοχεύει κυρίως επιχειρήσεις με μεγάλη πτώση τζίρου, δεν θα ενεργοποιηθεί το ειδικό εργαλείο που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο για επιχειρήσεις με απώλεια εσόδων άνω του 30%, οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν ως πιστωτικό για φόρους – εισφορές το 35% του ποσού από τις επιστρεπτέες 1 έως 3.

Ελεγχοι

Στο μεταξύ, η φορολογική διοίκηση ξεκινάει ελέγχους επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν μέσω των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά που τους χορηγήθηκαν από το κράτος αντιστοιχούν στα πραγματικά κέρδη ή εισοδήματα.

Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι κάποιοι έλαβαν παρατύπως υψηλότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται θα κληθούν να τα επιστρέψουν, ενώ ταυτόχρονα θα υποστούν τις συνέπειες της φορολογικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα ελέγξουν:

• Το ύψος των ακαθάριστων εσόδων.

•  Το ύψος του κύκλου εργασιών.

• Τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας –ΚΑΔ– ή γενικότερα εάν δεν αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή