ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 21,2% του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στην ενέργεια. Μέσα σε ένα χρόνο ο σχετικός δείκτης εκτινάχθηκε κατά 61,5%

Άλμα 21,2% του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία

Αύξηση 21,2% κατέγραψε ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούλιο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, αύξηση που –αν μη τι άλλο– φάνηκε εν συνεχεία στις τιμές των καυσίμων και άλλων αγαθών. Αύξηση κατέγραψε επίσης τον Ιούλιο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021 και συγκεκριμένα κατά 2,2%. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι με βάση τη διάκριση ανά κύριες ομάδες βιομηχανικών προϊόντων, ο δείκτης τιμών εισαγωγής στον κλάδο ενέργειας αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 61,5%.

Ο δείκτης τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωζώνης ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 33,7%, ενώ ο δείκτης τιμών εισαγωγών από τις χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 3,2%. Στους επιμέρους κλάδους καταγράφηκαν τον Ιούλιο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, οι ακόλουθες αυξήσεις: κατά 65,2% στον κλάδο παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατά 63,7% στον κλάδο άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά 23,2% στην παραγωγή βασικών μετάλλων, κατά 11,5% στον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, κατά 7% στον κλάδο παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων. Μικρότερες, αλλά όχι ασήμαντες, είναι οι αυξήσεις σε άλλους βασικούς κλάδους της βιομηχανίας, όπου επίσης καταγράφονται ανατιμήσεις και στα τελικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση 6% καταγράφηκε σε ετήσια βάση στον κλάδο κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, αύξηση 3,2% στις τιμές εισαγωγής στον κλάδο κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, 2,6% στον κλάδο κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, 1,4% στον κλάδο κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, 1,3% στη βιομηχανία τροφίμων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι υπάρχει κι ένας κλάδος, αυτός της παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπου καταγράφεται μείωση 5,4%. Σε μηνιαία βάση οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται επίσης στους κλάδους των διαφόρων ενεργειακών προϊόντων. Ειδικότερα, καταγράφηκε αύξηση των τιμών εισαγωγών τον Ιούλιο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020 στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου κατά 6%, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, 5,3%, σημειώθηκε στον κλάδο κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ακολουθεί με αύξηση 4,6% των τιμών εισαγωγής ο κλάδος παραγωγής βασικών μετάλλων και με αύξηση 2,9% ο κλάδος της άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.