Σχέδιο αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες

Σχέδιο αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προσλάβει σύμβουλο για τη στρατηγική αποεπένδυσης από τις τράπεζες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμβουλο για τη στρατηγική αποεπένδυσης από τις τράπεζες θα προσλάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό αξιωματούχο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει ήδη συμφωνία με τους θεσμούς για τα βασικά σημεία των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ταμείου. Υπό διαπραγμάτευση τελεί ακόμη το για πόσο θα παραταθεί η ζωή του ΤΧΣ.

«Το πότε και το πώς θα πουλήσει τις μετοχές το ταμείο θα αποφασιστεί με τον σύμβουλο. Δεν υπάρχει καμία απόφαση για πώληση μετοχών οποιασδήποτε τράπεζας. Οταν πουληθούν οι μετοχές, όμως, το ΤΧΣ θα κλείσει», υπογραμμίζουν με έμφαση. Επίσης σημειώνουν ότι είναι εκτός της συζήτησης με τους θεσμούς ιδέες όπως η διατήρηση του ταμείου επ’ αόριστον ως μετόχου που θα διατηρήσει τις μετοχές που κατέχει, ώστε να εισπράττει για λογαριασμό του Δημοσίου τα μερίσματα που θα διανέμουν οι τράπεζες. Οι θιασώτες αυτής της ιδέας υποστηρίζουν ότι συμφέρει το Δημόσιο να παραμείνει διά του ΤΧΣ μέτοχος χωρίς ειδικά δικαιώματα και να παίρνει το μέρισμα, παρά να εισπράξει εφάπαξ κάποια –λίγα– δισεκατομμύρια, τα οποία θα απομειώσουν ελάχιστα το δημόσιο χρέος. Η πρόταση αυτή δεν βρίσκει ευήκοα ώτα. 

Να σημειωθεί ότι η περίοδος αποεπένδυσης του ΤΧΣ, δηλαδή η προθεσμία για τη διάθεση των μετοχών που κατέχει, έληγε στις 31 Οκτωβρίου 2020 και έχει παραταθεί για δύο ακόμη χρόνια και συγκεκριμένα έως την 1η Νοεμβρίου 2022. Ο νέος νόμος θα έχει τα εξής βασικά στοιχεία:

1. Θα καταστήσει πιο ευέλικτη τη διοίκηση του ταμείου. Επί της ουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη δομή του γενικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής. 

2. Θα απομειωθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει σήμερα το ΤΧΣ στη διοίκηση και τις αποφάσεις των τραπεζών. Πρόκειται για το δικαίωμα βέτο σε ειδικά θέματα και το δικαίωμα σύγκλησης γενικής συνέλευσης, που απορρέουν από τις παλιές μετοχές που έχει το ΤΧΣ στις τράπεζες, καθώς οι νέες μετοχές που απέκτησε στο πλαίσιο των πρόσφατων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου δεν του δίνουν ειδικά δικαιώματα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 40,3% στην Εθνική Τράπεζα, ενώ το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank –μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσαν– έχει μειωθεί στο 27% και το 9% αντίστοιχα. Στη Eurobank, τέλος, το ποσοστό του είναι μόλις 1,4%. 

3. Θα προσληφθεί σύμβουλος για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής αποεπένδυσης.

Ο νέος νόμος, στον οποίο θα περιληφθούν και αλλαγές για τα κριτήρια επιλογής μελών διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, θα είναι έτοιμος προς τα τέλη του επόμενου μήνα, ώστε να ψηφιστεί στη συνέχεια από τη Βουλή και να τεθεί σε ισχύ από το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή