ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε νέα επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης

Τον Ιούλιο εγκρίθηκε το καταστατικό του Ταμείου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Πέντε νέα επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται το επόμενο εξάμηνο στον κλάδο της επαγγελματικής ασφάλισης, καθώς αναμένονται παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου, ενώ ήδη νέα Ταμεία βρίσκονται στον προθάλαμο και τα παλαιά συστήνουν νέα επενδυτικά προϊόντα.

Ηδη τον περασμένο Ιούλιο εγκρίθηκε το καταστατικό του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενώ σε τελικό στάδιο αδειοδότησης βρίσκονται τα ΤΕΑ των ασφαλιστικών εταιρειών Εurolife και ΔΥΝΑΜΙΣ, καθώς και αυτά της εταιρείας Stoiximan, της τράπεζας Εurobank και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Παράλληλα, το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ) έλαβε άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη σύσταση και λειτουργία στον Κλάδο Συνταξιοδοτικών Παροχών, Αμοιβαίου Κεφαλαίου «ΤΕΑ υπουργείου Οικονομικών Μεικτό Fund of Funds», που θα διαχειρίζεται η εταιρεία Eυρωπαϊκή Πίστη Asset Management AEΔΑΚ.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο θα υπόκειται σε ενεργητική διαχείριση από την Εταιρεία Διαχείρισης Επενδύσεων, θα έχει παγκόσμιο προσανατολισμό και θα επενδύει, κατά κύριο λόγο, σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μεριδίων ή μετοχών Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) ή και άλλων Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ), και δευτερευόντως σε άλλες κινητές αξίες, μέσα χρηματαγοράς και τραπεζικές καταθέσεις. Το νόμισμα με το οποίο θα διενεργούνται οι επενδύσεις του εν λόγω αμοιβαίου κεφαλαίου θα είναι το ευρώ, ενώ εμπίπτει, βάσει του προφίλ κινδύνου – απόδοσης, στη μέτρια κατηγορία κινδύνου.

Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και πρόεδρος του ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Νούνης, επισημαίνει πως ο εν λόγω κλάδος, αν και συμπληρώνει στα τέλη του τρέχοντος έτους μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, έχει καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα σε όρους εγγραφής μελών, σωρευτικού ενεργητικού και αποδόσεων. Αναμένεται, δε, από το νέο έτος και μετέπειτα εντυπωσιακή αύξηση εργασιών του κλάδου λόγω αναμενόμενης εγγραφής σε αυτόν πολλών νέων επαγγελματικών ομάδων του Δημοσίου αλλά και συνεργατών του Ταμείου, μεταξύ των οποίων και το εργατικό και στελεχικό δυναμικό της «Eυρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ».

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Νούνη, το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις γενικότερα στον κλάδο, που αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, καθώς έχει ήδη εξαγγελθεί η επικαιροποίηση και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων από πλευράς της πολιτείας.