Αύξηση 34,6% του τζίρου κατέγραψε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Αύξηση 34,6% του τζίρου κατέγραψε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Στα 83,6 εκατ. τα κέρδη το α΄ εξάμηνο, από 7,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ενίσχυση μεγεθών εμφάνισε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, με την ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών να οδηγεί σε ενίσχυση των όγκων πωλήσεων κατά 16,5%, με «οδηγό» τα προϊόντα έλασης αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων. 

Η αισιοδοξία στις αγορές και η υψηλή ζήτηση οδήγησαν σε ραγδαία άνοδο τις τιμές των μετάλλων στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME), με τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται σε 7.544 ευρώ ανά τόνο (+51,2% έναντι του α΄ εξαμήνου 2020) και τη μέση τιμή του αλουμινίου να ανέρχεται σε 1.864 ευρώ ανά τόνο, έχοντας ενισχυθεί 28,8%. Οπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ο συνδυασμός του ανοδικού όγκου πωλήσεων και των τιμών μετάλλων ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών πρώτου εξαμήνου κατά 34,6%, στο 1,3 δισ. ευρώ. 

Η αύξηση των πωλήσεων και η θετική επίδραση των αυξημένων αναλώσεων σκραπ αναχαίτισαν τις αρνητικές επιδράσεις από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα, τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 25,5%, στα 85,2 εκατ. ευρώ, έναντι 68 εκατ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Η άνοδος των τιμών των μετάλλων είχε ως αποτέλεσμα λογιστικά κέρδη μετάλλου τα οποία διαμορφώθηκαν σε 41,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο έναντι ζημίας 12,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το αποτέλεσμα των μετάλλων είχε θετική επίδραση και στα μεικτά κέρδη, που ανήλθαν σε 130,7 εκατ. ευρώ έναντι 58,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020. 

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 83,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο ή 0,2227 ευρώ ανά μετοχή, από 7,6 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη διένειμε το πρώτο εξάμηνο μέρισμα σε είδος και μετρητά συνολικού ύψους 94,6 εκατ. ευρώ (0,25 ευρώ ανά μετοχή). 

Ανά κλάδους, το αλουμίνιο εμφάνισε αύξηση πωλήσεων κατά 23,6%, με τον κύκλο εργασιών να είναι ενισχυμένος κατά 27,1%, στα 604,5 εκατ. ευρώ. Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μπόρεσε να εκμεταλλευτεί σταδιακά την αυξημένη δυναμικότητα από την ενσωμάτωση του νέου θερμού ελάστρου στην παραγωγή κι έχει ξεκινήσει τη δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματός της, ύψους 47 εκατ. ευρώ. 

Ο κλάδος χαλκού ενίσχυσε τον όγκο πωλήσεων κατά 5,6%, με τον κύκλο εργασιών, που είναι έντονα ενισχυμένος λόγω των αυξημένων τιμών χαλκού στις διεθνείς αγορές, να ανέρχεται σε 739,4 εκατ. ευρώ (+41,3%). Στον συγκεκριμένο κλάδο, τα κέρδη πριν από φόρους, που έχουν επηρεαστεί και από το θετικό αποτέλεσμα μετάλλου, ανήλθαν σε 60,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το a-EBITDA διαμορφώθηκε στα 29 εκατ. ευρώ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο διατέθηκαν περίπου 9 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον χαλκό. Ποσό της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκε στις εγκαταστάσεις της μητρικής στα Οινόφυτα, ενώ η θυγατρική Sofia Med υλοποίησε επενδύσεις 2,7 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή