Το καλό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές επηρέασε θετικά το Χ.Α.

Το καλό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές επηρέασε θετικά το Χ.Α.

Οι επενδυτές αρκέστηκαν σε πολύ περιορισμένες και προσεκτικές κινήσεις, με τον τζίρο έτσι να παραμένει υποτονικός

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το αρκετά βελτιωμένο κλίμα που επικράτησε σε βασικές αγορές της Ευρώπης και χωρίς να επηρεαστεί από το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης δείχνει πως «φοβάται» να αντιμετωπίσει το σημείο αντίστασης των 910 μονάδων. Μπορεί οι στηρίξεις και οι ανάσες που δίνουν επιλεγμένοι τίτλοι να κρατούν το Χ.Α. σε θετικά εδάφη, ωστόσο η γενικότερη εικόνα δεν πείθει προς το παρόν ότι η αγορά μπορεί να «δώσει» μια ισχυρή ανοδική αντίδραση.

Ετσι το Χ.Α., αν και έχει πολλές δυνάμεις στο πλευρό του, από τα πολλά και σημαντικά νέα γύρω από την οικονομία και τις επενδύσεις, αλλά και τις θετικές εξελίξεις που συνεχίζονται στον τραπεζικό κλάδο, κοιτά ακόμη με δισταγμό τις 1.000 μονάδες, ενώ οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ακόμη να επιστρέψουν και αρκούνται σε πολύ περιορισμένες και προσεκτικές κινήσεις. Συνεπώς, η βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς παραμένει ευάλωτη και συνδέεται στενά με τη διάθεση για ρίσκο των funds.

Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα σήμερα στη λήξη παραγώγων επί δεικτών και μετοχών για τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Russell και αναμένεται και η «ετυμηγορία» της DBRS για την Ελλάδα.
Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 909,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,90 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,79% στις 2.193,71 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινήθηκε επίσης ανοδικά, κλείνοντας στις 1.497,86 μονάδες και στο +0,15%.

Σημαντική υπεραπόδοση σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 1,32% στις 570,62 μονάδες, χάρη στο +2,78% της Εθνικής Τράπεζας και το +2,08% της Alpha Bank, ενώ η Eurobank έκλεισε στο +0,60% και η Τράπεζα Πειραιώς στο -0,64%%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ με κέρδη 2,85%, ενώ ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% οι Coca-Cola, Βιοχάλκο και Motor Oil. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 1% δέχθηκαν ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

Η ακόμη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και η στάση αναμονής που κρατούν το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές, λόγω και της σταδιακής αλλαγής της στάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της γενικότερης πορείας της νομισματικής πολιτικής διεθνώς –καθώς και του πληθωρισμού– δεν αφήνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών να «κεφαλαιοποιήσει» τα πολύ θετικά νέα που εισρέουν γύρω από την ελληνική οικονομία, αλλά και το μέτωπο των επιχειρήσεων, με τον Γενικό Δείκτη να διστάζει να επιστρέψει σε μια ξεκάθαρη ανοδική τάση μετά την επίτευξη νέων υψηλών έτους και 52 εβδομάδων. 

Οι εγχώριοι καταλύτες, όπως οι νέες αναθεωρημένες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για εκτόξευση του ελληνικού ΑΕΠ το 2021, φαίνονται ανεπαρκείς για να απεγκλωβίσουν τον Γενικό Δείκτη από το στενό εύρος μεταβλητότητας που καταγράφει περί τις 900 μονάδες, ενόσω παραμένουν οι αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον που επιβαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή