ΜyAADE: Τέλος οι επισκέψεις στην εφορία

ΜyAADE: Τέλος οι επισκέψεις στην εφορία

Μέσω της νέας πλατφόρμας myAADE θα πραγματοποιούνται 250 συναλλαγές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από 24 χρόνια λειτουργίας το Taxisnet περνάει στην ιστορία και το διαδέχεται το myAADE. Η εφαρμογή, η οποία δημιουργήθηκε το 1997 από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, συνόδευσε για πολλά χρόνια τους φορολογουμένους και τους υπαλλήλους των εφοριών. Το σύστημα, αν και είχε πολλά προβλήματα, έδινε ευελιξία σε φορολογουμένους, λογιστές και εφοριακούς, αποτέλεσε το σημαντικότερο «όπλο» των κυβερνήσεων στα χρόνια των μνημονίων, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημικής κρίσης ήταν το μοναδικό εργαλείο για να πιστοποιηθεί οποιαδήποτε ενέργεια χρειαζόταν για την έκδοση δικαιολογητικών, να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις (επιστρεπτέα προκαταβολή), να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια, όπως επίσης και όσοι ήταν σε αναστολή εργασίας.

Πλέον από χθες τέθηκε σε λειτουργία στο gov.gr η νέα ψηφιακή πύλη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, myAADE.

Οπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, πρόκειται για το νέο, φιλικό ψηφιακό περιβάλλον που αντικαθιστά το Taxisnet. Μέσα από αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν ψηφιακά 250 συναλλαγές εξοικονομώντας χρόνο (2 εκατομμύρια ώρες τον χρόνο) και χρήμα που απαιτούνταν για τη μετάβασή τους στην εφορία, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να κλείσουν και ψηφιακά ραντεβού, να πληρώσουν φόρους και να μεταβάλουν τα στοιχεία τους. Αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που χρειάζεται να πάει κάποιος στην εφορία. Για παράδειγμα, είναι υποχρεωτική η παρουσία στην εφορία για την υποβολή χειρόγραφης δήλωσης στην περίπτωση που έχει αποβιώσει κάποιος συγγενής, όταν κάποιος υποβάλλει δήλωση με επιφύλαξη και πρέπει να καταθέσει δικαιολογητικά στην εφορία, για καταλογισμό και πληρωμή χαρτοσήμου καθώς και σύνθετες περιπτώσεις φορολογίας κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, μέσω της νέας ψηφιακής πύλης οι φορολογούμενοι μπορούν:

• Να έχουν πρόσβαση σε όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ, όπως δηλώσεις φόρων, ρυθμίσεις, φορολογία ακινήτων και οχημάτων, ηλεκτρονικά βιβλία myDATΑ κ.λπ.

• Να διαχειριστούν τον λογαριασμό και τα στοιχεία επικοινωνίας και να μεταβάλουν τα στοιχεία της επιχείρησης.

• Να δουν τις οφειλές, τις πληρωμές και τις επιστροφές φόρων και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

• Να αποκτήσουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο.

• Να υποβάλουν αιτήματα ψηφιακά προς την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ (πιλοτική λειτουργία).

• Να κλείσουν ψηφιακά ραντεβού με υπάλληλο της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ (προσεχώς).Οπως ανέφερε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, «με τη νέα ψηφιακή μας πύλη συνδυάζουμε ψηφιακή ευφυΐα και συναισθηματική νοημοσύνη, με σκοπό οι ψηφιακές μας υπηρεσίες να σχεδιάζονται και να προσφέρονται στο κοινωνικό σύνολο μέσα από την οπτική του πολίτη». 

Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA (ηλεκτρονικά βιβλία), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής, έχουν εγγραφεί 211.000 επιχειρήσεις, ενώ έχουν εκδοθεί 100 εκατ. παραστατικά. Οπως επισήμανε, στην ηλεκτρονική εφαρμογή timologio (εφαρμογή έκδοσης παραστατικών) έχουν εγγραφεί 8.500 επιχειρήσεις. Σημειωτέον ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει αποστείλει λίστα με προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί από λογιστές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA, τα οποία αξιολογούνται από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Επίσης ανέφερε ότι μέσα σε 112 ημέρες υποβλήθηκαν 6.385.896 εμπρόθεσμες δηλώσεις, ενώ το 2020 σε 139 ημέρες υποβλήθηκαν 6.372.415 δηλώσεις, τονίζοντας ότι «σε πολύ δύσκολες συνθήκες, πολίτες και λογιστές εκπλήρωσαν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή