Νέο βιοκλιματικό κτίριο, εξαγορές και πωλήσεις ακινήτων από την Prodea

Νέο βιοκλιματικό κτίριο, εξαγορές και πωλήσεις ακινήτων από την Prodea

Η εταιρεία αναπτύσσει στο Μαρούσι ένα από τα πιο σύγχρονα συγκροτήματα γραφείων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μισθωτές τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό της Google και τον ενεργειακό όμιλο Elpedison πρόκειται να καλυφθούν οι χώροι του νέου πολυτελούς και βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων, που αναπτύσσει στο Μαρούσι η Prodea Investments. Πρόκειται για ένα από τα πλέον σύγχρονα ακίνητα γραφείων που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο στην Αθήνα, με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να προσεγγίσει τα 15 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας και το κόστος απόκτησης της γης.

Το νέο ακίνητο φέρει την ονομασία Element και κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ σε ιδιόκτητο οικόπεδο της Prodea στην οδό Φραγκοκλησιάς 6 στο Μαρούσι. Πρόκειται για μια περιοχή που φιλοξενεί πληθώρα επιχειρηματικών ομίλων. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου διαμορφώνεται σε 14.000 τ.μ., καθώς η επιφάνεια ανωδομής αγγίζει τα 6.900 τ.μ., ενώ διαθέτει και δύο υπόγεια επίπεδα, συνολικής επιφανείας 7.100 τ.μ. Το κτίριο αναμένεται να πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο LEED για τα χαρακτηριστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης που προσφέρει, υιοθετώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του. Πρόκειται για στοιχεία περιζήτητα μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο της πολιτικής ESG (εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, περιβάλλοντος και εταιρικής διακυβέρνησης). Σύμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι το νέο κτίριο γραφείων θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022.

Παράλληλα, η Prodea συνεχίζει και τις επιλεκτικές πωλήσεις ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, επιδιώκοντας τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και την επικέντρωση σε τομείς όπως τα logistics, τα πολυτελή κτίρια γραφείων και τα ακίνητα τουριστικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, στις 18 Ιουνίου η εισηγμένη εισέπραξε το ποσό των 18,7 εκατ., από την πώληση δύο ακινήτων της. Πρόκειται για δύο ακίνητα στη Θεσσαλονίκη. Το ένα εξ αυτών είναι κτίριο γραφείων και κατάστημα, μισθωμένο στην Εθνική Τράπεζα, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού και Αριστοτέλους, ενώ το έτερο αφορά κτίριο γραφείων στην οδό Μοναστηρίου, μισθωμένο στην Ελληνική Αστυνομία.

Εκτός από τις πωλήσεις, η εισηγμένη συνέχισε και το ευρύ επενδυτικό της πρόγραμμα. Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά την απόκτηση αντί 8,25 εκατ. των βασικών εγκαταστάσεων της εταιρείας οικιακού και επαγγελματικού εξοπλισμού Yalco στα Οινόφυτα. Πρόκειται για κτίριο logistics και γραφείων, το οποίο μισθώθηκε εκ νέου από την εισηγμένη. Το ποσό καταβλήθηκε απευθείας στις πιστώτριες τράπεζες με αντάλλαγμα την ισόποση μείωση τραπεζικού δανεισμού της Yalco. Το ακίνητο, που εντάχθηκε στο χαρτοφυλάκιο της Prodea, είναι 82 στρεμμάτων με κτιριακές εγκαταστάσεις 27,8 χιλιάδων τ.μ.

Η Prodea έχει ήδη προχωρήσει και στην αξιοποίηση μέρους των εσόδων που άντλησε προ διμήνου από την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει ήδη χρηματοδοτήσει την απόκτηση της εταιρείας New Metal Expert M.IKE, η οποία διαθέτει συγκρότημα από δύο εμπορικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο. Το τίμημα ανήλθε σε 12,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 7 εκατ. ευρώ είχαν ήδη καταβληθεί ως προκαταβολή στο πλαίσιο σχετικού προσυμφώνου. Επίσης, η εταιρεία απέκτησε και το 51% του «οχήματος» Panterra, που έχει συσταθεί σε συνεργασία με την Dimand Real Estate για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων επί των Λ. Συγγρού, οδ. Λαγουμιτζή και Ευρυδάμαντος. Το κόστος της συναλλαγής αυτής ανήλθε σε 15,3 εκατ., με την Prodea να ελέγχει πλέον το 100% της Panterra.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή