Σε τροχιά υλοποίησης τα τρία data centers της Microsoft

Σε τροχιά υλοποίησης τα τρία data centers της Microsoft

Συστάθηκε εταιρεία που θα «τρέξει» τα κέντρα δεδομένων, τμήμα των οποίων θα αναπτυχθεί στα Σπάτα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η επένδυση της Microsoft για τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων (data center) στην Ελλάδα, με τον πολυεθνικό όμιλο να συμπληρώνει σταδιακά τα κομμάτια του παζλ της επένδυσης με συνολικό οικονομικό αποτύπωμα ύψους 1 δισ. ευρώ. Πριν από μερικές εβδομάδες ολοκληρώθηκε η σύσταση της εταιρείας «Microsoft Operations 4733», η οποία με διευθύνοντα σύμβουλο τον Θεοδόση Μιχαλόπουλο έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία των συμπλεγμάτων data centers στην Αττική. Οπως προκύπτει από το καταστατικό της, η «Microsoft Operations 4733» έχει σκοπό να παρέχει κάθε είδους υπηρεσία που σχετίζεται με λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιλαμβανομένων και εκείνων η παροχή των οποίων απαιτεί την άμεση ή έμμεση χρήση κέντρων δεδομένων (datacenters) καθώς και  υπηρεσίες συντήρησης, επισκευής και συμβουλών αναφορικά με τις υπηρεσίες αυτές. Προβλέπεται ακόμη η μίσθωση, απόκτηση, λειτουργία ή/και εκμετάλλευση ενός ή περισσότερων datacenters ιδίως για τους σκοπούς της διαδικτυακής παροχής και πώλησης εύρους ζώνης (bandwidth) Διαδικτύου, κάτι που αποτελεί το βασικό αντικείμενο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο.

Η «Microsoft Operations 4733» έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 140 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί πλήρως από τη Microsoft Ireland Operations Limited, που αποτελεί τη μοναδική μέτοχο και μητρική της. Συγκεκριμένα, κατά τη σύσταση της εταιρείας, τον περασμένο Αύγουστο, καταβλήθηκε το 1/4 της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής, δηλαδή 35 εκατ. ευρώ, με τη Microsoft Ireland Operations Ltd να καλύπτει σε τρεις ισόποσες δόσεις, ύψους 35 εκατ. ευρώ, το υπολειπόμενο ποσό του μετοχικού κεφαλαίου. Η πρώτη είναι καταβλητέα μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, ενώ η δεύτερη και τρίτη δόση θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 10 Αυγούστου 2022 και 11 Ιανουαρίου 2023 αντίστοιχα. Στην εταιρεία τη θέση του προέδρου και του αντιπροέδρου καταλαμβάνουν οι Αμερικανοί Μπέντζαμιν Ορντορφ και Κέιθ Ντόλιβερ.

Ενα ακόμη σημαντικό κομμάτι του παζλ της επένδυσης της Microsoft αφορά την τοποθεσία των τριών data centers. Ενα από αυτά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρόκειται να υλοποιηθεί σε συνολική έκταση 85 στρεμμάτων –αποτελείται από δύο οικόπεδα– στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων. Η έκταση βρίσκεται στην περιοχή Βούλια Προκαλήσι, στη λεωφόρο Πικερμίου και κατανέμεται σε δύο οικοδομικά τετράγωνα, όπου προβλέπονται συνολικές αναπτύξεις 50.700 τ.μ. Το ακίνητο είχε περιέλθει στην κυριότητα της Lamda Development το 2001, με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων να προχωράει στην πώλησή του τον περασμένο Μάιο έναντι τιμήματος 14 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία «εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατηγικής της εταιρείας, η οποία στοχεύει στην επικέντρωση των δραστηριοτήτων της στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού και στα εμπορικά της κέντρα», είχε ανακοινώσει η Lamda Development την περασμένη άνοιξη.

Πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν αναφέρουν ότι το δεύτερο data center του τεχνολογικού κολοσσού θα βρίσκεται στο επιχειρηματικό πάρκο Κορωπίου. Η Microsoft παγίως τηρεί σιγήν ιχθύος αναφορικά με τα σημεία όπου θα υλοποιήσει τις εγκαταστάσεις της. Πριν από περίπου ένα χρόνο (σε σειρά δημόσιων τοποθετήσεων) ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς είχε υποστηρίξει ότι η Microsoft επέλεξε την έκταση 120 στρεμμάτων του παλιού εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον». Εκ των γεγονότων ή τουλάχιστον για την ώρα το σενάριο αυτό μοιάζει αποδυναμωμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή