Η άνοδος του πληθωρισμού τρομάζει τις αγορές

Η άνοδος του πληθωρισμού τρομάζει τις αγορές

Το ενδεχόμενο εγκλωβισμού σε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έντονα ανοδική τάση, η οποία παρατηρείται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες των αγορών για ένα δυσμενές περιβάλλον, που παραπέμπει σε συνθήκες στασιμοπληθωρισμού και μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης. Αξίζει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν παρουσιάσει εκτίναξη χάρις στο γεγονός ότι οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο εξέρχονται από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο δε επικείμενος χειμώνας στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου πρόκειται να επιδεινώσει περαιτέρω την προαναφερθείσα τάση, επιτείνοντας και τις πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές και, κατ’ επέκταση, επιφέροντας πλήγματα στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Ο συνδυασμός δε αυτός, όπου συνυπάρχουν ταυτόχρονα το αυξημένο κόστος πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και η πιο αργή πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, πιθανώς να διαμορφώσει αντίξοες συνθήκες για την αγορά ομολόγων και τα χρηματιστήρια. «Το επόμενο σοβαρό θέμα το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν επενδυτές και αναλυτές έχει να κάνει με τις τιμές της ενέργειας», υπογραμμίζει ο Τζέφρεϊ Χάλεϊ, πρώτος τη τάξει αναλυτής της Oanda Asia Pacific, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. «Ανησυχώ ολοένα και περισσότερο, καθώς βαίνουμε προς τον χειμώνα και εκτιμώ πως κανένας δεν έχει πραγματικά λάβει τα μέτρα του ώστε να οχυρωθεί έναντι της ανόδου αυτής, η οποία θα συνεχιστεί και κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η εξέλιξη αυτή θα αναθερμάνει ακόμα πιο πολύ τον πληθωρισμό».

Ο στασιμοπληθωρισμός δεν εντάσσεται στο βασικό σενάριο της Bank of America για τις εξελίξεις στο άμεσο μέλλον, αν και στο παρελθόν συχνά αυτή η συνθήκη συνοδευόταν από αναταραχή στην αγορά πετρελαίου. Οι κίνδυνοι να εμφανιστούν τέτοιοι κραδασμοί έχουν πολλαπλασιαστεί εξαιτίας των ανωμαλιών στο σύστημα της προμηθευτικής αλυσίδας, εκτιμά η τράπεζα. Συστήνει μάλιστα στους ενδιαφερομένους να αποκτήσουν μετοχές που έχουν δείξει αύξηση μερισμάτων και αντοχή στην αναθέρμανση του πληθωρισμού. Επίσης, τους συμβουλεύει να προτιμήσουν εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, των οποίων οι μετοχές θα μπορούσαν να συσχετιστούν εντόνως με τον πληθωρισμό στα εμπορεύματα. 

Οι κινήσεις των χρηματιστηρίων φανερώνουν τη δυναμική κινητικότητα προς τον κλάδο της ενέργειας. 

Ο δείκτης ενέργειας του S&P 500 ανήλθε 5,3% στις τελευταίες πέντε ημέρες, εμφανίζοντας την υψηλότερη απόδοση μεταξύ όλων των άλλων. 

Τέλος, όπως παρατηρεί ο Σάιμον Ντόιλ, διευθυντής παγίου εισοδήματος και πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στη Schroder Investment Management Aυστραλίας, «τελικώς θα οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο προβληματικής ανάπτυξης με υψηλό πληθωρισμό, δηλαδή θα έχουμε μη ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή