Έρχεται αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη από τη Fitch

Έρχεται αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη από τη Fitch

Οι παράγοντες για τη βελτίωση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών «ήδη υπάρχουν», τονίζει ο οίκος

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικοί για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου εμφανίζονται οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Fitch, καθώς αναμένουν ομαλοποίηση της κερδοφορίας, περαιτέρω σημαντική πρόοδο στις τιτλοποιήσεις και μείωση του δείκτη NPΕs σε μονοψήφια επίπεδα εντός του 2022. Σε διαδικτυακή παρουσίαση του οίκου με θέμα τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες, ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο, Πάου Λαμπρό, προανήγγειλε ότι σύντομα αναμένεται να αναβαθμιστούν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021, ενώ τόνισε πως οι παράγοντες για τη βελτίωση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών «ήδη υπάρχουν».

Ο κ. Λαμπρό εξήγησε πως οι ακόμη χαμηλές αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν την αδύναμη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και την υψηλή επιβάρυνση κεφαλαίου από τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο τα στρατηγικά τους σχέδια, που οδηγούν στην επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, καταγράφουν σημαντική πρόοδο και ο οίκος αναμένει να συνεχιστεί και το 2022. Τα σχέδια αυτά και οι περιορισμένες εισροές νέων NPEs έχουν μειώσει σημαντικά τους δείκτες NPEs των ελληνικών τραπεζών, όπως τόνισε, χάρη και στο σχέδιο «Ηρακλής». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, o δείκτης NPEs μειώθηκε στο 21% τον Ιούνιο από 39% στα τέλη του 2019, και το 2022 αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα κάτω του 10% στο σύνολο του κλάδου.

Ο κ. Λαμπρό τόνισε πως ορισμένες ελληνικές τράπεζες ήδη χτίζουν κεφαλαιακά «μαξιλάρια» στο πλαίσιο της κάλυψης των στόχων ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), με τις Eurobank και Alpha Bank να έχουν εκδώσει senior preferred τίτλους εκμεταλλευόμενες τις ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές, τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο αλλά και για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας του κλάδου, πρόσθεσε, έχει υποστηριχθεί από τη συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων, τη βελτιωμένη πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές και τα μέτρα της ΕΚΤ. Αν και τα σχέδια εκκαθάρισης των ισολογισμών ενέχουν κινδύνους εκτέλεσης, δεδομένου του μεγέθους των τιτλοποιήσεων και του πιθανού τους αντίκτυπου στα κεφάλαια, ωστόσο η επέκταση του «Ηρακλή» και οι δράσεις ενίσχυσης κεφαλαίου περιορίζουν σημαντικά αυτούς τους κινδύνους.

Ετσι, όπως είπε ο αναλυτής της Fitch, είναι πιθανό να δούμε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών εάν επιτευχθούν τα σχέδια μείωσης των NPEs και ενίσχυσης των κεφαλαίων στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022. Σημειώνεται πως αξιολογεί τις Eurobank και Εθνική με «Β-» (και θετικές προοπτικές), και τις Alpha Bank (θετικές προοπτικές) και Πειραιώς με «CCC+».

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική για τα σχέδια των τραπεζών, πως υπογράμμισε ο κ. Λαμπρό. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις της Fitch είναι για ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 5,3% το 2022, αλλά όπως είπε «είναι πιθανό να αναβαθμιστούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες» καθώς η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας είναι τελικά πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι αναμενόταν και αυτό συμπεριλαμβάνει την πορεία του τουρισμού και της αγοράς εργασίας αλλά και την ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων.

Τέλος, ο κ. Λαμπρό τόνισε πως αναμένει ομαλοποίηση της κερδοφορίας του κλάδου το 2022, λόγω της βελτίωσης στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, των χαμηλότερων NPEs και της αύξησης των εσόδων από προμήθειες, αλλά και χάρη στην οικονομική ανάκαμψη, ενώ δεν εξέφρασε ανησυχίες για το υψηλό επίπεδο της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTCs) λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης της κερδοφορίας αλλά και του ότι η περίοδος απόσβεσης είναι μακρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή