Aegean: Περιόρισε κατά 50% τις ζημίες το πρώτο εξάμηνο

Aegean: Περιόρισε κατά 50% τις ζημίες το πρώτο εξάμηνο

Από τα τέλη Μαΐου η αεροπορική εταιρεία μπήκε σε τροχιά ανάκαμψης

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 169%, στα 108,6 εκατ. ευρώ, εμφάνισε, σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο η Aegean, με τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας μέχρι και τα μέσα Μαΐου να επηρεάζουν τη δραστηριότητα και τα οικονομικά αποτελέσματα της αεροπορικής κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, η συστηματική προσπάθεια προσαρμογής και εξοικονόμησης κόστους, καθώς και η σταδιακή επανεκκίνηση της πτητικής δραστηριότητας στο τέλος του δεύτερου τριμήνου συνέβαλαν σε θετικές ταμειακές ροές και στον περιορισμό των ζημιών.

«Από τα τέλη Μαΐου με την άρση των περιοριστικών μέτρων η αεροπορική κίνηση παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης. Πετύχαμε για πρώτη φορά θετικές ταμειακές ροές για το τρίμηνο, μετά από 18 μήνες, και βάλαμε τις βάσεις για ένα πιο αποδοτικό καλοκαίρι πιο κοντά στην κανονικότητα. Η σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης για ταξίδια που εμφανίστηκε στο τρίτο τρίμηνο, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, αλλά και η δραστηριοποίησή μας από πολλές βάσεις για το εξωτερικό, απέδωσε σε επιβάτες για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως ήδη ανακοινώσαμε πριν λίγες ημέρες, μεταφέροντας περισσότερους από 2,3 εκατ. επιβάτες. Συνεχίζουμε τις επενδύσεις μας σε στόλο, εκπαίδευση και το προϊόν, έχοντας φυσικά επίγνωση των δυσκολιών που ακόμα υπάρχουν» ανέφερε χθες, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης.

Πώς διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις του αεροπορικού ομίλου το δεύτερο τρίμηνο; Η Aegean περιόρισε τις καθαρές ζημίες μετά από φόρους σε 33,9 εκατ. ευρώ έναντι -73,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, η μείωση των σταθερών εξόδων επέτρεψε την εμφάνιση οριακά θετικών αποτελεσμάτων προ φόρων, τόκων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (ΕBITDA) της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, για πρώτη φορά από την αφετηρία της κρίσης τον Μάρτιο του 2020, η Aegean εμφάνισε θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, κυρίως λόγω της έναρξης προπώλησης εισιτηρίων από τον Απρίλιο του 2021.

Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου η πτητική δραστηριότητα του ομίλου, αν και ενισχύθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2020, παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 35% της αντίστοιχης δραστηριότητας του 2019 σε χιλιομετρικές θέσεις. Συγκεκριμένα, ο όμιλος πραγματοποίησε 15.000 πτήσεις, με την επιβατική κίνηση να ανέρχεται στο 1,2 εκατ. επιβάτες.

Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 18,4%, σε 152,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές ζημίες προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων υποχώρησαν σε περίπου 10 εκατ. ευρώ από -49,5 εκατ. ευρώ. 

Οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους περιορίστηκαν στα 78,4 εκατ. ευρώ, από 158,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020. Κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι ταμειακές εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 94,5 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα, τις δεσμευμένες καταθέσεις και τα άμεσα ρευστοποιήσιμα χρηματοοικονομικά στοιχεία να ανέρχονται σε 545,7 εκατ. ευρώ, από 478,4 εκατ. στα τέλη του 2020. Το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ο όμιλος προσέφερε περίπου το 80% της αντίστοιχης χωρητικότητας του 2019, υπολογιζόμενη σε διαθέσιμες θέσεις, ενώ η επιβατική κίνηση ανήλθε στο 65% της εν λόγω περιόδου του 2019. Την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021, ο όμιλος προγραμματίζει να δραστηριοποιηθεί προσφέροντας το 70%-80% των διαθέσιμων θέσεων σε σχέση με το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή