Στα 3,17 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου

Στα 3,17 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου

Η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων θα έπρεπε να έχει συγκρατήσει περαιτέρω τα ληξιπρόθεσμα χρέη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα οδηγεί και στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς την εφορία. Αν και ακόμα πολλοί φόροι βρίσκονται σε αναστολή πληρωμής, οι απλήρωτοι φόροι προς την εφορία έχουν φθάσει τα 3,17 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, όταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν στα 3,6 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα έπρεπε να έχει συγκρατήσει περαιτέρω τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το αν θα υπάρξει έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα φανεί στις αρχές του 2022, όταν και θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας, σημειώνουν στελέχη της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος (παλαιό, πριν από το 2021, και το χρέος που δημιουργήθηκε φέτος) έχει φθάσει τα 108,99 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,8 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Το ποσό δηλαδή που μπορεί να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 84,18 δισ. ευρώ. 

Μόνο για τον μήνα Ιούλιο, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν τα 238 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν φθάσει στα 139 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 71%. 

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς πέρυσι οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες και είχαμε πολλές αναστολές πληρωμών, με συνέπεια πολλές οφειλές να μην καθίστανται ληξιπρόθεσμες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν προστεθεί στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων το 2020. Οσον αφορά τις εισπράξεις 7μήνου (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών), έφτασαν τα 923 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020 είχαν εισπραχθεί 632 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 46%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

1. Το σύνολο των φορολογουμένων με ανοιχτούς λογαριασμούς έναντι του Δημοσίου μειώθηκε σε 3.489.073 ΑΦΜ από 3.550.274 ΑΦΜ τον Ιούνιο. Οι οφειλέτες στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ανέρχονται σε 1.830.369 (από 1.831.685) και οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκαν οριακά από 1.303.930 ΑΦΜ σε 1.309.222.

2. Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο επτάμηνο στα 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,17 δισ. αφορούν φόρους. 

3. Το μεγαλύτερο τμήμα των νέων οφειλών προέρχεται από διάφορους άμεσους φόρους, από φόρους στην περιουσία καθώς και από τη μη καταβολή τελών και χαρτοσήμων. 

Η νέα ρύθμιση

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα ειδική ρύθμιση των 36-72 δόσεων. Παρά το γεγονός ότι η πρώτη δόση από όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα καταβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2022, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες προκειμένου οι δικαιούχοι να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις του παρελθόντος, δηλαδή οφειλές που δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, ή προκειμένου να μην απολέσουν κάποια από τις άλλες ρυθμίσεις στις οποίες είναι ενταγμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή