ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Την Τετάρτη αναρτώνται τα εκκαθαριστικά

Δυνατότητα πληρωμής διπλής δόσης, του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου μαζί

ΕΝΦΙΑ: Την Τετάρτη αναρτώνται τα εκκαθαριστικά

Τη δυνατότητα να μεταφέρουν την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο (θα καταβληθούν δηλαδή δύο δόσεις) ανακοίνωσε χθες στο κανάλι της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν αύριο 22 Σεπτεμβρίου. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν τον ίδιο φόρο με το περυσινό έτος, αρκετοί όμως θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ, καθώς το εισόδημά τους περιορίστηκε δραστικά το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημικής κρίσης, σε επίπεδο που τους επιτρέπει να πληρώσουν 50% μικρότερο φόρο. Παράλληλα, και οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση. Ειδικότερα: 

1. Οι πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει σήμερα Τρίτη να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Για όσους, ωστόσο, υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου 2021, η αρχική εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει την καταβολή φόρου και για τα ακίνητα που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές και θα πρέπει να περιμένουν να επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ με την απαλλαγή των ακινήτων μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021. 

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας –που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, τους οποίους έχει ταυτοποιήσει η ΑΑΔΕ με βάση τα σχετικά στοιχεία από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021– η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα. Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου στις περιοχές αυτές δεν δει στο εκκαθαριστικό του την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.

2. Μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% θα καταβάλουν περισσότεροι από 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ περίπου 70.000 θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή του. Και αυτό καθώς η πανδημία συρρίκνωσε αισθητά το εισόδημα χιλιάδων νοικοκυριών, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να βρίσκονται εντός των εισοδηματικών ορίων καταβολής μειωμένου ΕΝΦΙΑ ή απαλλαγής 100% από τον φόρο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 50% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας, η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο και τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Παράλληλα, ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν πλήρως. Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται πλήρως εφόσον πρόκειται για οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω και το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, ενώ το σύνολο των κτισμάτων δεν ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.