Ανεβάζει ταχύτητα η εγχώρια βιομηχανία

Ανεβάζει ταχύτητα η εγχώρια βιομηχανία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης συνεχίζει να καταγράφει η εγχώρια βιομηχανία, απόρροια της επανεκκίνησης της οικονομίας εντός και εκτός συνόρων, αλλά και των αυξημένων τιμών εκροών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία ενισχύθηκε τον Ιούλιο του 2021 κατά 25,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021 σημείωσε αύξηση 1,9%.

Μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της βιομηχανίας εκτός συνόρων, με τον δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς να ενισχύεται σε ετήσια βάση κατά 36,7%, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς ενισχύθηκε κατά 18,8%. Η μεταποίηση ήταν αυτή στην οποία οφείλεται η ανοδική πορεία με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 25,9%, ενώ αντιθέτως καταγράφηκε μείωση 21,4% στον δείκτη κύκλου εργασιών στα ορυχεία-λατομεία.

Υπερδιπλάσια αύξηση τζίρου κατέγραψε η βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών (105,5%), ενώ πολύ υψηλές επιδόσεις σημειώθηκαν ακόμη στους ακόλουθους κλάδους της μεταποίησης: παραγωγή οπτάνθρακα και πετρελαιοειδών (63,1%), παραγωγή βασικών μετάλλων (39,9%), κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων (37,6%), παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων (29,5%), κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (25,5%), κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (22,5%), κατασκευή ειδών ένδυσης (22,3%), ποτοποιία (21,6%), κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (21,1%). Αύξηση επίσης καταγράφει και ο κλάδος των τροφίμων, κατά 8,5%.

Ειδικά στην εξωτερική αγορά η βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών εμφανίζει πενταπλάσια αύξηση του τζίρου (461%), ενώ πολύ υψηλές επιδόσεις καταγράφουν και άλλοι κλάδοι, όπως πετρελαιοειδή (71,7%), κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (55%), παραγωγή βασικών μετάλλων ( 42,3%), παραγωγή προϊόντων καπνού (37%), βιομηχανία τροφίμων (10,5%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή