ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Νέες ελαφρύνσεις αν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη του 5,9%

«Η χώρα δείχνει ότι καλύπτει πιο γρήγορα από τις εκτιμήσεις το χαμένο έδαφος του 2020»

Σταϊκούρας: Νέες ελαφρύνσεις αν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη του 5,9%

Ανοιχτό είναι το περιθώριο για νέες ελαφρύνσεις, αν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη του 5,9% που προβλέπει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

Όπως είπε ο ίδιος, η χώρα δείχνει ότι καλύπτει πιο γρήγορα από τις εκτιμήσεις το χαμένο έδαφος του 2020.

«Με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει ισχυρά με ποσοστό της τάξεως του 5,9% έναντι ύφεσης 8,2% το 2020. Σε αυτό το σενάριο, καλύπτουμε τα 2/3 της απώλειας. Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο δείχνουν ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, όσο θα ανταποδίδουμε στην κοινωνία την προσπάθεια που κάνει η ίδια πρωτίστως και η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας «Άρα ναι, δίνονται οι δυνατότητες για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία επ’ ωφελεία κυρίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, δεν το απέκλεισε τονίζοντας ότι εάν η ανάπτυξη είναι υψηλότερη και τα έσοδα μεγαλύτερα, τότε θα τεθούν προτεραιότητες. 

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αύριο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά και ο φόρος θα παραμείνει μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 22% σε σχέση με πρόπερσι. 

Επίσης ανέφερε ότι αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ θα επωφεληθούν το 67% της συνολικής μείωσης που ίσχυε και πέρυσι, ενώ θα υπάρχουν νοικοκυριά που θα έχουν και μεγαλύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ, όχι λόγω μείωσης των συντελεστών, αλλά γιατί μπορεί να περιορίστηκαν τα εισοδήματα τους λόγω της υγειονομικής κρίσης. 

Διαβάστε επίσης⇒ Στουρνάρας: Η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα ξεπεράσει το 6%

Όπως εξήγησε, ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται από τον Σεπτέμβριο και σε 6 δόσεις, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους να καταβάλουν δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ μαζί τον Οκτώβριο χωρίς καμία κύρωση, καθώς αυτόν τον μήνα λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν για τις φορολογικές δηλώσεις σε κάποιους πολίτες θα έχουν πέσει τρεις δόσεις τον Σεπτέμβριο. 

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σταϊκούρας έκανε σαφές ότι δεν προβλέπεται έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. 

Ως προς τον φόρο εισοδήματος, ο ίδιος δήλωσε ότι έχει καταβληθεί ένα σημαντικό κομμάτι του και μάλιστα ένα μέρος των πολιτών πλήρωσε μια κι έξω τον Ιούλιο με έκπτωση, ενώ κάποιοι πλήρωσαν τον Αύγουστο επίσης με δικαίωμα έκπτωσης. «Αθροιστικά, οι πολίτες μέσα και από τα προγράμματα της κυβέρνησης να χτίσει ένα δίχτυ προστασίας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις , φαίνεται να μπορούν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Τα έσοδα πάνε καλά και τον Σεπτέμβριο. Ειδικά οι έμμεσοι φόροι και ο ΦΠΑ», συμπλήρωσε.

Τέλος, σε ερώτηση σχετική με τις ανατιμήσεις και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, απάντησε «Ανάλογα με την εξέλιξη της ακρίβειας και την πορεία του πληθωρισμού, θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά εάν η κατάσταση έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά από ό,τι παροδικά που φαίνεται σήμερα».  

 

 

Τελευταίες ειδήσεις