Η προβληματική επικοινωνία της Παγκόσμιας Τράπεζας με τα κράτη-μέλη

Η προβληματική επικοινωνία της Παγκόσμιας Τράπεζας με τα κράτη-μέλη

Οι αποκαλύψεις για την έκθεση των συνθηκών του επιχειρείν στην Κίνα προσφέρουν επιχειρήματα στους επικριτές του οργανισμού

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το οικονομικό εκτόπισμα συνήθως συμβαδίζει με το πολιτικό. Αλλά το να παρασύρεσαι τόσο πολύ από τις μεγάλες δυνάμεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες, όπως ανακαλύπτει η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι ηγέτες του πολυμερούς διεθνούς οργανισμού δανειοδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της τότε επικεφαλής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είχαν το 2017 ασκήσει πιέσεις στο προσωπικό να ενισχύσει την κατάταξη της Κίνας στην έκθεση για τις διευκολύνσεις σε όσους ενδιαφέρονταν για το επιχειρείν εκεί, σύμφωνα με πορίσματα ανεξάρτητης έρευνας. Η κ. Γκεοργκίεβα, νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, δήλωσε ότι διαφωνεί ριζικά με τα ευρήματα και το πώς αυτά ερμηνεύθηκαν στην έκθεση. Παρά ταύτα, οι λεπτομέρειες μπορεί να δυσαρεστήσουν όσους τις μελετήσουν. 

Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας εμφανίζονταν να ανησυχούν περισσότερο για το πώς θα μείνει ικανοποιημένη η Κίνα παρά για την ακεραιότητα και την αμεροληψία μιας έκθεσης, η οποία παρακολουθείται ευρύτατα και λογίζεται ως οδηγός των επιχειρήσεων για το πώς βαθμολογούνται οι χώρες με κριτήριο τη φορολογία ή την ευελιξία στις προσλήψεις εργαζομένων. Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να απαξιωθεί ως ένα είδος «ρεαλπολιτίκ» για να αμβλύνει τις φιλοαμερικανικές προκαταλήψεις, οι οποίες είναι εγγενείς σε οργανισμούς όπως το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ συστάθηκε για να συνδράμει τον μεταπολεμικό κόσμο στις προσπάθειες ανασυγκρότησής του. Αυτή, όμως, η τοποθέτηση θα υποβάθμιζε το πόσο καταστρεπτικές είναι τέτοιες τακτικές για οργανισμούς, των οποίων οι χρηματοδοτικές δυνατότητες χρειάζονται για να αντιμετωπισθούν σοβαρότατα προβλήματα, όπως είναι πρωτίστως η κλιματική αλλαγή, καθώς να συνδράμουν τις φτωχότερες χώρες προκειμένου να εξέλθουν της πανδημίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπό την ηγεσία του Ντέιβιντ Μάλπας σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη για την κλιματική αλλαγή και με αποδέκτριες εκείνες τις αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες δεν δύνανται να αντεπεξέλθουν στο κόστος της απορρύπανσης. Και τον Αύγουστο το ΔΝΤ διένειμε 650 δισ. δολάρια σε νέα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα, το οιονεί νόμισμά του, ως μέρος της εκστρατείας του να βοηθήσει τις οικονομίες για να αντιμετωπίσουν τις βλάβες από την πανδημία του κορωνοϊού. 

H φασαρία για την έκθεση των συνθηκών επιχειρείν αποσπά την προσοχή από αυτήν την τόσο καλή δουλειά, προσφέροντας πολεμοφόδια στους επικριτές των δύο οργανισμών, και δη στις ΗΠΑ. Η χώρα αυτή είναι και η μεγαλύτερη μέτοχός τους. Το να διαθέτεις ως μετόχους χώρες συνιστά μια ιδιάζουσα κατάσταση, η οποία απαιτεί συμβιβασμούς των αντικρουόμενων εθνικών συμφερόντων και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Ωστόσο υπάρχουν αναχρονισμοί που θα μπορούσαν να εγκαταλειφθούν και να περιοριστούν οι προκαταλήψεις για τις μεγάλες χώρες. Ο βασικός έχει να κάνει με την παράδοση του να τίθεται Αμερικανός/Αμερικανίδα στην κεφαλή της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή