Άλμα σε αφίξεις και τουριστικά έσοδα τον Ιούλιο

Άλμα σε αφίξεις και τουριστικά έσοδα τον Ιούλιο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεράνω των προσδοκιών κινούνται τα στοιχεία για τις αφίξεις και τις εισπράξεις από τον τουρισμό κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στο 61% αυτών του αντίστοιχου μήνα του 2019, ενώ καθ’ όλο το επτάμηνο φέτος τα έσοδα διαμορφώθηκαν στο 37,1% των εσόδων του αντίστοιχου διαστήματος του τελευταίου πριν από την πανδημία έτους. Ετσι, τo πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών σημείωσε αύξηση, η οποία αποδίδεται από την ΤτΕ «πρωτίστως στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου». Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση (κατά 240,2% και 235,6% αντίστοιχα) τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020, ενώ οι αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 αυξήθηκαν κατά 51,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 139,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020.

Ο υπερδιπλασιασμός των εισπράξεων και μάλιστα με δυσανάλογα των αφίξεων υψηλό εύρος, καταδεικνύει τόσο το μεγαλύτερο διάστημα παραμονής των ταξιδιωτών στη χώρα όσο και την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη που αναφέρεται από πολλές διαφορετικές πηγές ότι καταγράφεται φέτος. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη σημαντικά αυτή υψηλότερη δαπάνη κάνουν λόγο αφενός για ποιοτικότερο τουρισμό (αναφέρονται για παράδειγμα λιγότεροι Βαλκάνιοι και περισσότεροι Αμερικανοί) και αφετέρου για υψηλότερες τιμές διαμονής στην Ελλάδα σε σχέση και με το 2019. Η δυναμική αυτή του Ιουλίου εκτιμάται πως συνεχίστηκε και τον Αύγουστο και όταν το τελευταίο δεκαήμερο Οκτωβρίου δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ γι’ αυτόν τον μήνα, θα υπάρξει πολύ καθαρότερη εικόνα για το εύρος της ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού. Επί του παρόντος εκτιμάται ότι αυτή ξεπερνά το 50% των μεγεθών του 2019 σε αφίξεις και κυρίως σε εισπράξεις. Το κλείσιμο της χρονιάς θα εξαρτηθεί βέβαια ασφαλώς και από τις επιδόσεις κατά τον τρέχοντα και τον επόμενο μήνα, αλλά και τη δυνατότητα της Αθήνας και των άλλων χειμερινών προορισμών να προσελκύσουν όσο περισσότερους ταξιδιώτες είναι εφικτό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή