Στο 80% των επιπέδων του 2019 επέστρεψε η Aegean τον Αύγουστο

Στο 80% των επιπέδων του 2019 επέστρεψε η Aegean τον Αύγουστο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργή αλλά σταθερή επιστροφή προς την κανονικότητα και άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας καταγράφει η Aegean, όπως ανέφερε, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο πρόεδρος του αεροπορικού ομίλου Ευτύχης Βασιλάκης. 

Τον Αύγουστο η πτητική δραστηριότητα της αεροπορικής διαμορφώθηκε στο 80% των επιπέδων του 2019, ενώ η πληρότητα υπήρξε χαμηλότερη από 12% έως 15%, σε σχέση με το 2019. Για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2022, ο αριθμός των πτήσεων της Aegean εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερος από 12% έως 25% (στο ανώτατο άκρο των εκτιμήσεων). Εξαιρουμένης της επίδρασης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η αεροπορική εμφάνισε θετικές ταμειακές ροές ύψους 78 εκατ. ευρώ, έναντι απώλειας ρευστότητας (cash burn) 64 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Λόγω της εφαρμογής του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού και της υιοθέτησης ενιαίων κανόνων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ταξίδι ανέκαμψε κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε αντίθεση με την τάση που επικρατούσε το πρώτο και τέταρτο τρίμηνο του 2020, όπως εξήγησε ο κ. Βασιλάκης. Ωστόσο, «η αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών εξακολουθεί να μην έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα», δηλαδή επικρατούν οι αγορές της τελευταίας στιγμής, όπως πρόσθεσε. Παρ’ όλα αυτά, «καταγράφεται μια σταδιακή τάση επιστροφής στην κανονικότητα όπου οι πελάτες αρχίζουν να προχωρούν, ελαφρώς νωρίτερα, σε κρατήσεις. Ωστόσο, είμαστε πολύ μακριά, σε σύγκριση με τη μέση διάρκεια των κρατήσεων (σ.σ.: σε σχέση με την ημέρα πτήσης) πριν εκδηλωθεί η πανδημία. Εκτιμώ ότι οι πωλήσεις μας θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται 45 ημέρες πριν από την πτήση», σημείωσε.

Οταν ξέσπασε η πανδημία, η Aegean προχώρησε, ύστερα από διαπραγμάτευση με την Airbus, σε επιμήκυνση του χρόνου παραλαβής της παραγγελίας των 46 αεροσκαφών Airbus της οικογένειας Α320 Neo. Πλέον, όμως, οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί, με την εταιρεία να επισπεύδει για τα έτη 2022 και 2023 την παραλαβή των αεροπλάνων, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2026. Συγκεκριμένα, η αεροπορική, που φέτος έχει παραλάβει ένα νέο αεροπλάνο, μέχρι το καλοκαίρι του 2023 θα διαθέτει συνολικά 30 αεροσκάφη A320 Neo, καθώς υπολογίζεται ότι θα προστεθούν στον στόλο της το 2022 και 2023 περισσότερα από 12 και 10 νέα αεροσκάφη αντίστοιχα. Η κίνηση αυτή αντιστοιχεί σε καθαρές εκροές, δηλαδή σε προκαταβολές (pre-delivery payments) από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022 συνολικού ύψους 115 εκατ. δολαρίων.

Σε σχέση με την πορεία των αποτελεσμάτων της Aegean, ο κ. Βασιλάκης πρόβλεψε ότι το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) θα είναι το πρώτο κερδοφόρο από την έναρξη της πανδημίας, με την εισηγμένη να αναμένεται ότι θα εμφανίσει κλάσμα των ζημιών του 2020, κατά τη φετινή χρήση. Εκτίμησε ότι η τουριστική περίοδος θα επιμηκυνθεί τον Οκτώβριο και ίσως κατά τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Κατά τον ίδιο, οι επιπτώσεις της πανδημίας θα εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή