Sani/Ikos: Επένδυση 110 εκατ. για resort στη Μαγιόρκα

Sani/Ikos: Επένδυση 110 εκατ. για resort στη Μαγιόρκα

Νέο ξενοδοχείο στο εξωτερικό εξαγόρασε ο όμιλος Sani/Ikos, το δεύτερο στην Ισπανία.

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξαγορά ξενοδοχειακής μονάδας στη Μαγιόρκα της Ισπανίας προχώρησε ο όμιλος Sani/Ikos, συνεπής με το επενδυτικό του σχέδιο για την περαιτέρω ανάπτυξή του διεθνώς. Απέκτησε έτσι τον έλεγχο του Blau Porto Petro που θα μετονομαστεί σε Ikos Porto Petro σε μια επένδυση που, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για την αναβάθμισή του, έχει προϋπολογισμό 110 εκατομμύρια.

Ο όμιλος Sani/Ikos, που τελεί υπό τη διαχείριση των αδελφών Ανδρέα και Σταύρου Ανδρεάδη και του Mathieu Guillemin, έχει σήμερα σε λειτουργία ή σε διαδικασία ανακαίνισης για λειτουργία τα αμέσως επόμενα χρόνια 14 ξενοδοχειακές μονάδες. Εως το 2025 σκοπεύει να λειτουργεί άλλα τέσσερα ξενοδοχεία. Το ένα είναι το Ikos Porto Petro στη Μαγιόρκα, που αγόρασε τώρα και αναμένεται να λειτουργήσει ανακαινισμένο το 2023, ένα στο Αλγκάρβε στην Πορτογαλία, ένα δεύτερο ξενοδοχείο στην Κέρκυρα στην περιοχή της Δασιάς και το άλλο στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για το ξενοδοχείο στην Κρήτη, που θα αφορά σε greenfiled επένδυση, δηλαδή κατασκευή εκ του μηδενός, ενδέχεται να κλείσει επίσης τους επομένους μήνες. Σημειώνεται πως ο ξενοδοχειακός όμιλος είναι ο πρώτος ελληνικός που με επιτυχία προχώρησε στην ανάπτυξη μονάδας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, όπου, παρά την πανδημία, σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις. Υπενθυμίζεται πως εκτός από την οικογένεια Ανδρεάδη, η οποία ελέγχει και το managment, μέτοχοι στον όμιλο είναι επίσης η Oaktree Capital, η Goldman Sachs, η Hermes GPE, η Moonstone Investments, η Florac και άλλα επενδυτικά σχήματα. 

Το Ikos Porto Petro θα ανοίξει τις πόρτες του τον Απρίλιο του 2023 έπειτα από πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεών του, με στόχο να γίνει το καλύτερο πολυτελές θέρετρο all inclusive στη Μαγιόρκα. Θα διαθέτει συνολικά 319 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων παραθαλάσσιων σουιτών με ιδιωτικές βεράντες και πισίνες. Ωστόσο, η νέα ιδιοκτησία σχεδιάζει να επεκτείνει το ξενοδοχείο κατά 115 δωμάτια το 2024, ανεβάζοντας τη δυναμικότητά τους στα 434 δωμάτια. Το συγκρότημα βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες Calo des Homes Morts και Calo de Sa Torre στη Μαγιόρκα, σε έκταση 100 στρεμμάτων μπροστά στην θάλασσα.

Το Ikos Porto Petro θα γίνει το έβδομο ακίνητο της αλυσίδας Ikos Resorts στην Ευρώπη και το δεύτερο στην Ισπανία. Η Ikos Resorts διαθέτει έξι πολυτελή θέρετρα all inclusive, τα τέσσερα από αυτά στην Ελλάδα. Το Ikos Oceania και το Ikos Olivia βρίσκονται στη χερσόνησο της Χαλκιδικής, το Ikos Dassia στην Κέρκυρα και το Ikos Aria στην Κω. Τον Απρίλιο του 2021 άνοιξε τις πόρτες του στην Estepona-Marbella της Ισπανίας το Ikos Andalusia, ενώ το Ikos Cortesia σχεδιάζει να ανοίξει στο Algarve/Albufeira της Πορτογαλίας την άνοιξη του 2024.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου επέκτασης της Ikos Iberia στην Ισπανία και την Πορτογαλία ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο η Sani/Ikos προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ, διάρκειας 5,5 ετών και με επιτόκιο 5,6%, με σκοπό τη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης, την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων υποχρεώσεων και, κυρίως, την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητάς της προκειμένου να υλοποιήσει τα αναπτυξιακά της σχέδια.

Ο όμιλος Sani/Ikos Group έχει καταστεί έτσι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες και λειτουργούς πολυτελών resort στη Μεσόγειο, και βέβαια ο μόνος ελληνικός, και συνεχίζει να μεγεθύνεται σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο σε κύκλο εργασιών όσο και σε κερδοφορία, διατηρώντας παράλληλα πολύ χαμηλή μόχλευση και ισχυρή ταμειακή θέση στον ισολογισμό της, όπως αναφέρουν πηγές της κεφαλαιαγοράς. Η αξία του ενεργητικού της, σύμφωνα με ανεξάρτητο αποτιμητή που χρησιμοποίησε η Morgan Stanley, η οποία είχε συντάξει την παρουσίαση της ομολογιακής έκδοσης σε διεθνείς επενδυτές, κυμαίνεται από 1,4 έως 1,8 δισ. ευρώ (έως και την πλήρη υλοποίηση του business plan), ενώ τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου εκτιμάται ότι μεσοπρόθεσμα μπορούν να αγγίξουν τα 180 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή