Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδος μετοχών αεροπορικών εταιρειών μετά την απόφαση των ΗΠΑ να ανοίξουν τα σύνορά τους σε πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαμψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη συντονισμένη πτώση σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ που προκάλεσε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η προοπτική πτώχευσης του κινεζικού κατασκευαστικού κολοσσού της Evergrande. Μεταξύ επενδυτών επικράτησε αισιοδοξία πως το Πεκίνο θα παρέμβει και θα αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή σημείωσαν άνοδο οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να άρει το απαγορευτικό για όσους ξένους πολίτες επιθυμούσαν να επισκεφθούν αεροπορικώς τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την προϋπόθεση να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ανοδο 5,2% σημείωσε συγκεκριμένα η International Consolidated Airlines, μητρική των αεροπορικών εταιρειών British Airways και Iberia. Παράλληλα, όμως, η επιστροφή της αισιοδοξίας στις αγορές οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές ομίλων πρώτων υλών, με τον πετρελαϊκό κολοσσό της Royal Dutch Shell  να σημειώνει άνοδο σχεδόν 4% και να κινούνται εξίσου ανοδικά οι μετοχές των Prudential, Antofagasta και BHP Group. Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ ο Ρας Μουλντ, υπεύθυνος επενδύσεων στην Aj Bell, τόνισε πως «όσοι αναζητούν καλές ευκαιρίες έχουν αποδυθεί στο κυνήγι τους τώρα, ώστε να εκμεταλλευθούν τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών που κατέγραψαν οι αγορές στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ο ίδιος εκτιμάει, πάντως, πως η ανησυχία για το μέλλον της Evergrande και τις επιπτώσεις ενδεχόμενης πτώχευσής της θα εξακολουθήσει να ρίχνει τη σκιά της στις αγορές. Οπως τόνισε μιλώντας στη Marketwatch, «ο σημαντικότερος καταλύτης που προκάλεσε αστάθεια στις αγορές, ο φόβος για τις παρενέργειες της ενδεχόμενης κατάρρευσης της Evergrande, δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα».

Η αισιοδοξία οδήγησε, πάντως, τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείσει με άνοδο 1,02% και τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 1,29%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 1% και ο μικρότερος επίσης πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 κέρδη 1,10%. Η προσοχή των επενδυτών είναι τώρα στραμμένη στη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve και στις αποφάσεις που αναμένεται να ανακοινώσει για το κατά πόσον θα αφήσει αμετάβλητες ή θα μειώσει τις αγορές ομολόγων που αποφάσισε στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή