Χρηματιστήριο: Η επιφυλακτικότητα κράτησε χαμηλά τον τζίρο

Χρηματιστήριο: Η επιφυλακτικότητα κράτησε χαμηλά τον τζίρο

Ο όγκος των συναλλαγών στη χθεσινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα 79,05 εκατ. ευρώ.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και νευρικότητας, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να ξεφύγει τελικά από τις πιέσεις και να κλείσει σε θετικό έδαφος, λαμβάνοντας –έστω και με καθυστέρηση– το σήμα από την ισχυρή αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών μετά τη διόρθωση της Δευτέρας. Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις του Χ.Α. εμφανίζονται εξασθενημένες, λόγω και του ακόμα υποτονικού τζίρου, μην μπορώντας έτσι να κεφαλαιοποιήσουν τις θετικές ειδήσεις γύρω από την οικονομία και τις τράπεζες.

Οπως σημειώνει και ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, με τους «μαύρους κύκνους» να παραμένουν στο διεθνές περιβάλλον και με πιο πρόσφατο αυτόν της αναταραχής που προκάλεσε το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της κινεζικής Evergrande, οι επενδυτές συνεχίζουν να διατηρούν την επιφυλακτική τους στάση, καθώς η συναλλακτική αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δραστηριοποίηση των ξένων επενδυτών, προσπερνώντας έτσι την ολοένα και πιο πειστικά διαγραφόμενη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη.

Μια ενδεχόμενη περαιτέρω διόρθωση τιμών στο εσωτερικό, μέχρι και την περιοχή των 870 μονάδων, είναι απολύτως φυσιολογική βραχυπρόθεσμα, αλλά η συνέχεια θα κριθεί στο εξωτερικό, όπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, τονίζοντας παράλληλα πως στη διόρθωση της Δευτέρας  δεν υπήρχαν ενδείξεις πανικού.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,25% στις 894,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,05 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,23% στις 2.160,65 μονάδες, ενώ κατά 0,66% ενισχύθηκε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.468,92 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι Coca-Cola (+2,37%), Jumbo (+1,89%) και Aegean (+1,75%), ενώ στον αντίποδα τις ισχυρότερες πιέσεις δέχτηκε η ΔΕΗ (-2,99%) και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι Lamda Development, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε και ενισχύθηκε κατά 0,7% στις 559,79 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να ξεχωρίζει στο +2,63%, την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί στο +1,97%, ενώ αμετάβλητη στα 0,8380 ευρώ έκλεισε η Eurobank και απώλειες 0,09% κατέγραψε η Alpha Bank.

Οι αναλυτές, αν και κρατούν μικρό… καλάθι για το Χ.Α. βραχυπρόθεσμα, διατηρούν την αισιοδοξία τους για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Οπως αναφέρει και η Eurobank Equities, καθώς το διεθνές περιβάλλον είναι λιγότερο ευνοϊκό πλέον, δεδομένων των ανησυχιών για την ανάπτυξη και τη ρευστότητα, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για ισχυρές αποδόσεις και ανάκαμψη στο Χ.Α. βραχυπρόθεσμα, αλλά οποιαδήποτε διόρθωση θα πρέπει να θεωρείται σημαντική ευκαιρία εισόδου, καθώς θα αρχίσει να αποτιμάται από την αγορά η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

Εξηγώντας τους λόγους που το Χ.Α. έχει «κολλήσει» το τελευταίο διάστημα σε ένα περιορισμένο εύρος συναλλαγών, η χρηματιστηριακή επισημαίνει τις ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες της παραλλαγής του κορωνοϊού «Δέλτα» και τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε συνδυασμό με ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική, τα οποία έχουν επηρεάσει την «ψυχολογία» της αγοράς. Παράλληλα, οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι εκδόσεις ομολόγων έχουν επίσης απορροφήσει σημαντική ρευστότητα από την αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή