Η ώρα της κρίσης για Evergrande και ο ρόλος-κλειδί του Πεκίνου

Η ώρα της κρίσης για Evergrande και ο ρόλος-κλειδί του Πεκίνου

Αθέτησε ήδη πληρωμές δανείων, αναλυτές προεξοφλούν κρατική παρέμβαση

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Evergrande, αφού η υπερχρεωμένη κατασκευαστική της Κίνας καλείται να καταβάλει αύριο τόκους 83 εκατ. δολαρίων για το διαστημικό χρέος της, ύψους 300 δισ. δολαρίων, που επωμίστηκε με σκοπό την επέκτασή της σε ένα τεράστιο φάσμα τομέων της οικονομίας  Η εταιρεία έχει, πάντως, εδώ και εβδομάδες, προειδοποιήσει επενδυτές και πιστωτές της πως ίσως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και έχει προκαλέσει ρίγη στις αγορές ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, αθέτησε ήδη προ ωρών τις πληρωμές που όφειλε σε δύο πιστώτριες τράπεζες και βρίσκεται, έτσι, ένα βήμα πιο κοντά στην πτώχευση. Με έντονη την ανησυχία για τις παρενέργειες της όλο και πιθανότερης πτώχευσής της, οικονομολόγοι και αναλυτές επιχειρούν να αποτιμήσουν το μέγεθος του κινδύνου που εγκυμονεί η προοπτική κατάρρευσης του κινεζικού κατασκευαστικού κολοσσού για την κινεζική και κατ’ επέκταση για την παγκόσμια οικονομία. Με μόνο την απειλή της πτώχευσής της να έχει ήδη διαγράψει αξία ύψους 135 δισ. δολαρίων από τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν στην Evergrande τον «μαύρο κύκνο» όπως συχνά αποκαλείται ένα απρόβλεπτο και ολέθριο συμβάν και μιλούν για τη Lehman Brothers της Κίνας. Την ίδια στιγμή, όμως, μεγάλη μερίδα οικονομολόγων υποβαθμίζει τον κίνδυνο, καθώς ευελπιστεί πως θα παρέμβει αποτελεσματικά το Πεκίνο αναδιαρθρώνοντας την Evergrande προκειμένου να αποτρέψει τη μετάδοση των προβλημάτων της στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας. 

Στη δυνατότητα αυτή του Πεκίνου προσβλέπει πρωτίστως ο ΟΟΣΑ, που διά στόματος της οικονομολόγου του, Λόρενς Μπουν, εξέφρασε την εκτίμηση πως το Πεκίνο θα σπεύσει να ανακόψει τη μετάδοση της πτώχευσης στην ευρύτερη οικονομία περιορίζοντάς την σε μεμονωμένες εταιρείες. Στη δυνατότητα αυτή, αλλά και στη συνήθως πάγια τακτική του Πεκίνου, εναποθέτει τις ελπίδες του και ο Μαρκ Γουίλιαμς, οικονομολόγος της Capital Economics για θέματα Ασίας. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Cnbc, ο εν λόγω οικονομολόγος εξέφρασε την εκτίμηση πως «τελικά οι κινεζικές αρχές θα παρέμβουν για να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον δεν θα υπάρξει κρίση στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Αναλυτές του Forbes επισημαίνουν κυρίως ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναλογία ανάμεσα στην Evergrande και στη Lehman Brothers, δεδομένου ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας υπόκειται σε στενό έλεγχο από την ηγεσία της χώρας. Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως το Πεκίνο δεν έχει έως τώρα παρέμβει για να διασώσει τον κατασκευαστικό κολοσσό αλλά διαθέτει τόσο τα μέσα όσο και την εμπειρία για να αποτρέψει μια ολική κατάρρευσή του. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, βεβαίως, στην περίπτωση της Lehman Brothers καθώς πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευσή της, το 2008, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε πρότερη εμπειρία στη διάσωση της αγοράς κατοικιών.

Ο κίνδυνος πτώχευσης του κατασκευαστικού κολοσσού βρίσκει, ωστόσο, τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό κόσμο της Κίνας σε μια αρνητική συγκυρία. Εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη εκστρατεία των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών, που δείχνουν αποφασισμένες να τιθασεύσουν μέχρι και να γονατίσουν όσους επιχειρηματικούς, τεχνολογικούς ή και βιομηχανικούς κολοσσούς της Κίνας έχουν αποκτήσει υπερβολικό μέγεθος και έχουν κατακτήσει υπερβολική ισχύ. Επικρατεί, ως εκ τούτου, η ανησυχία πως ίσως το Πεκίνο να χειριστεί διαφορετικά την περίσταση, αφήνοντας την Evergrande και μαζί της τις κατασκευαστικές της χώρας να πληρώσουν το τίμημα της υπερχρέωσής τους με τη οποία σχεδίασαν τη γιγάντωσή τους.

Οπως επισημαίνει ο Τζιμ Κάνος, ιδρυτής και πρόεδρος της επενδυτικής Kynikos Associates, η στιγμή είναι κρίσιμη για την κινεζική ηγεσία καθώς «βλέπουμε μια αλλαγή στον τόνο του Πεκίνου, στον τρόπο που η ηγεσία της Κίνας αντιμετωπίζει τις επιχειρήσεις, τους επικεφαλής των επιχειρήσεων και τους δυτικούς επενδυτές». Διερωτάται, έτσι, με εμφανή αμφιβολία με ποιον τρόπο θα διαχειριστούν οι κινεζικές αρχές «αυτό που όλοι πιστεύουν ότι έρχεται;». Εστιάζει μάλιστα τον προβληματισμό του στο κατά πόσον θα αποφασίσει το Πεκίνο να προστατεύσει ή και να επιδοτήσει τους δυτικούς κατόχους ομολόγων του υπερχρεωμένου κολοσσού, αν θα αποφασίσει «κούρεμα» του χρέους της εταιρείας στις κινεζικές τράπεζες ή θα περιοριστεί στο να στηρίξει όσους έχουν προ-αγοράσει ακίνητα που δεν έχει ακόμη κατασκευάσει η Evergrande. Μια κρίση στην αγορά ακινήτων μπορεί, όμως, να προκαλέσει τεκτονικούς κραδασμούς στην κινεζική οικονομία επηρεάζοντας και τον υπόλοιπο κόσμο. 

Η αγορά κατοικιών αντιπροσωπεύει το 20% του κινεζικού ΑΕΠ, ενώ η ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων φτάνει περίπου το 30%. Σύμφωνα μάλιστα με τον Μαρκ Γουίλιαμς της Capital Economics, υπάρχουν περίπου 1,4 εκατ. αγοραστές κατοικιών που έχουν πληρώσει προκαταβολές και περιμένουν να τους παραδώσει η Evergrande τα ακίνητά τους. Δεν λείπουν και οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως το πόσοι κατασκευαστές και πάροχοι στεγαστικών δανείων στην Κίνα θα χρειαστούν την αρωγή της κινεζικής ηγεσίας. Οπως τονίζει, πάντως, το Bloomberg, δεν είναι σαφές κατά πόσον οι κινεζικές τράπεζες θα κηρύξουν την εταιρεία επισήμως σε πτώχευση, ενώ παράγοντες της κινεζικής αγοράς ευελπιστούν πως η κατασκευαστική θα προτείνει σχέδιο επιμήκυνσης του χρέους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή