Προτάσεις για clawback, ανασφάλιστους, γενόσημα από φαρμακοβιομηχανία

Προτάσεις για clawback, ανασφάλιστους, γενόσημα από φαρμακοβιομηχανία

Το ποσοστό του clawback επί της συνολικής δαπάνης έχει αυξηθεί φέτος στο 33,6%, υποστηρίζουν οι εταιρείες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας η πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και εκπροσώπων της , στο πλαίσιο της οποίας οι φαρμακευτικές εταιρείες ζήτησαν από τον υπουργό να λάβει υπόψη του τις προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός μείγματος πολιτικής που αφορά τον χώρο του φαρμάκου.

Αναφορά έγινε στο ακανθώδες ζήτημα του clawback το οποίο καλούνται να καταβάλλουν οι εταιρείες στο κράτος ως μια μορφή έμμεσης φορολόγησης και το οποίο, όπως πληροφορίες αναφέρουν, ως ποσοστό επί της συνολικής δαπάνης δείχνει να είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (33,64% το πρώτο εξάμηνο φέτος έναντι 31,6% πέρυσι). Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στον περιορισμό της συνεχιζόμενης αύξησης των υποχρεωτικών επιστροφών που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσω του clawback, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτήρισε την εικόνα για το 2021 εξαιρετικά δύσκολη, υποστηρίζοντας πως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να συγκρατηθεί η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης. Σημειώνεται πως πέρυσι το clawback που αφορά τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ άγγιξε τα 796,5 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως ως ποσοστό επί της δαπάνης εμφανίζεται αυξημένο φέτος λόγω των κλειστών προϋπολογισμών.

Παράλληλα, μνεία έγινε και στη φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων, για την οποία ειπώθηκε πως θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλιστούν πόροι από άλλες πηγές. Σημειώνεται πως οι σύνδεσμοι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων είχαν ζητήσει και κατά το παρελθόν ξεχωριστό κονδύλι πρόνοιας για την κάλυψη των ανασφαλίστων προκειμένου να εξαιρεθούν από το κονδύλι που αφορά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Στη συνάντηση συζήτησαν επίσης την ανάγκη για άμεση ψηφιοποίηση και διασύνδεση όλων των συστημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα στη συνταγογράφηση φαρμάκων και στα αναλώσιμα που καταναλώνονται για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, αλλά και τη δημιουργία φακέλου με το ιστορικό κάθε ασθενούς. Από την πλευρά του, ο χώρος του φαρμάκου ζητεί από το υπουργείο Υγείας να ακούσει τις προτάσεις των εταιρειών του χώρου ώστε να υλοποιηθεί ένα μείγμα πολιτικής που θα εξασφαλίζει: επαρκή χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης και στα τρία τμήματά της –δαπάνη ΕΟΠΥΥ, νοσοκομειακή δαπάνη, φάρμακα 1Α ΕΟΠΥΥ (υψηλού κόστους)–, εξορθολογισμό της ζήτησης και αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων πόρων, πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και συστημάτων, διασφάλιση της εισόδου καινοτόμων θεραπειών στη χώρα, αύξηση της διείσδυσης γενόσημων φαρμάκων και στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, διατήρηση και βελτιστοποίηση των επενδυτικών κινήτρων, ώστε να προωθηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό του χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή