Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της διοίκησης της «Ελλάκτωρ»

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της διοίκησης της «Ελλάκτωρ»

Στα τέλη του έτους θα εκδικαστεί η αγωγή που έχει καταθέσει η Greenhill για τα όσα συνέβησαν στη γενική συνέλευση της 22ας Ιουνίου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις μήνες περίπου αναμένεται να διεξαχθεί η κύρια εκδίκαση της αγωγής που έχει καταθέσει η πλευρά της Greenhill εναντίον της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ. Η αγωγή στρέφεται εναντίον του αποκλεισμού της εταιρείας από την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου στο πλαίσιο της διαδικασίας της γενικής συνέλευσης της 22ας Ιουνίου. Χθες έγινε γνωστή η απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων, εξέλιξη που συνιστά μια μικρή νίκη της πλευράς της διοίκησης, η οποία στηρίζεται από τον έτερο μεγαλομέτοχο του ομίλου, την ολλανδική Reggeborgh.

Υπενθυμίζεται ότι στη γενική συνέλευση του προηγούμενου Ιουνίου ελήφθη απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ» κατά το ποσό των 120,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις και οι διαμάχες, με αφορμή τον αποκλεισμό της Greenhill των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου από την ψηφοφορία για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η απόφαση του προεδρείου της γενικής συνέλευσης ελήφθη έπειτα από σχετική ψηφοφορία των υπόλοιπων μετόχων. Είχε προηγηθεί η αμφισβήτηση του δικαιώματος της Greenhill να συμμετάσχει στη διαδικασία λόγω της συμφωνίας ενεχύρου που είχε συνάψει (επί των δικαιωμάτων ψήφου των μετοχών) με την εταιρεία Aeolus (που χρηματοδότησε την απόκτησή τους), αλλά και το γεγονός ότι η τελευταία δεν παρείχε σαφή και ξεκάθαρη εξουσιοδότηση προς την Greenhill. Οι εκπρόσωποι της τελευταίας αντέδρασαν έντονα, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι.

Σημειωτέον ότι σε μελλοντικές γενικές συνελεύσεις δεν αναμένεται να υπάρξει ανάλογος αποκλεισμός, καθώς από τότε η Greenhill και άλλες εταιρείες συμφερόντων των δύο εφοπλιστών έχουν άρει τυχόν ενέχυρα, αποπληρώνοντας πλήρως τυχόν οφειλές που σχετίζονται με την απόκτηση των μετοχών, ενώ συμμετείχαν και στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, ελέγχοντας πλέον το 29% της «Ελλάκτωρ» (από 25,5% προηγουμένως).

Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν προβλέπεται να επικρατήσει νηνεμία στις σχέσεις των δύο πλευρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χθες, πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση του ομίλου σημείωναν ότι η απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων σηματοδοτεί και μια ακόμα σημαντική εξέλιξη, τη δυνατότητα λήψης απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μόνο με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη στο πλαίσιο της εν λόγω γενικής συνέλευσης, η οποία, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά άνθρωποι της διοίκησης, «επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε και με την προηγούμενη διοίκηση, όταν αρκούσε μια απόφαση Δ.Σ. για την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας». Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση, καθώς επιτρέπει την αύξηση χωρίς να χρειάζεται «μάχη» για την εξασφάλιση των 2/3 της πλειοψηφίας των μετόχων μιας γενικής συνέλευσης, όπου πλέον οι ισορροπίες είναι λεπτές και τα περιθώρια στενά. Στον αντίποδα, πηγές που πρόσκεινται στους εφοπλιστές σημείωναν ότι η εν λόγω απόφαση αφορά μόνο την αύξηση κεφαλαίου για την παροχή δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών (stock options) και όχι μια γενικότερη αύξηση κεφαλαίου, ύψους π.χ. 50 εκατ. ευρώ. Οπως φαίνεται, θα υπάρξουν κι άλλα πεδία αντιπαράθεσης στο μέλλον κι ενώ ο όμιλος εξακολουθεί να χρειάζεται σημαντικές τομές για την ανάταξή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή