Τεστ αντοχής για έσοδα, φορολογουμένους

Τεστ αντοχής για έσοδα, φορολογουμένους

Το διάστημα Σεπτεμβρίου - Φεβρουαρίου πρέπει να πληρωθούν φόροι 7,2 δισ. ευρώ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Crash test για τις αντοχές των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, αλλά και για το Δημόσιο αποτελεί το εξάμηνο Σεπτεμβρίου – Φεβρουαρίου, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ σταδιακά «ξεπαγώνουν» φόροι σε αναστολή αλλά και τα χρέη της πανδημίας. Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 ανέρχεται σε περίπου 7,2 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται άλλες υποχρεώσεις που βρίσκονται σε αναστολή, όπως δάνεια και επιταγές, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 35 δισ. ευρώ. 

Συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ

Η αγωνία στο οικονομικό επιτελείο είναι διάχυτη και παρακολουθούν σε καθημερινή βάση όλες τις πηγές εσόδων: από τον φόρο εισοδήματος, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τον ΦΠΑ έως και τις ρυθμίσεις οφειλών, η πληρωμή των οποίων για κάποιες περιπτώσεις έχει φθάσει. Παράλληλα προβληματισμός υπάρχει και για τις μαζεμένες δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και του ΕΝΦΙΑ. Αυτό που απεύχονται είναι να μην καταλήξουν οι φόροι στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα στοιχεία του Ιουλίου έδειξαν ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έφθασε πολύ κοντά στα επίπεδα της προ πανδημίας εποχής, πριν μάλιστα ξεκινήσουν να πληρώνονται οι τρέχοντες φόροι και πριν «ξεπαγώσουν» οι φόροι που είναι μέχρι το τέλος του έτους σε αναστολή. 

Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τα έσοδα είναι εντός στόχων, εκφράζοντας ανησυχία και αγωνία για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου. Πάντως τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 30% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Σεπτέμβριο του 2019. 

Τα δύσκολα όμως δεν σταματούν στο τέλος του έτους. Αντίθετα, το 2022 φέρνει αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας και των φόρων σε αναστολή, επιστροφή κρατικών δανείων, ενώ αρκετοί φορολογούμενοι θα έχουν ξεκινήσει να πληρώνουν τα δάνειά τους που βρίσκονται σε αναστολή. Ταυτόχρονα «ξεπαγώνουν» και οι επιταγές, οι οποίες υπολογίζονται ότι ανέρχονται στο ποσό των 4 δισ. ευρώ. 

Στην εφορία οι καταθέσεις

Μέρος των αυξημένων καταθέσεων κατά 30 δισ. ευρώ και πλέον το διάστημα της πανδημίας φαίνεται ότι θα οδεύσει για την αποπληρωμή φόρων αλλά και δανείων. Το φθηνό κρατικό χρήμα, όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν χρησιμοποιήθηκε από πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες και βρίσκεται κατατεθειμένο στις τράπεζες. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του έτους τα ποσά αυτά θα βγουν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ ήδη διαπιστώνεται ότι μέσω των κρατικών δανείων και του ΤΕΠΙΧ αποπληρώθηκαν επιχειρηματικά δάνεια. 

Η «βαριά» λίστα

Η λίστα των φορολογικών υποχρεώσεων περιλαμβάνει: 

1. Αποπληρωμή φόρου εισοδήματος. Τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Ηδη καταβλήθηκαν οι δύο πρώτες δόσεις και στις 30 Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση. Οι υποχρεώσεις τελειώνουν τον Φεβρουάριο. Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα, ο φόρος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ. 

2. Εως τα τέλη Οκτωβρίου πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Η τελευταία δόση είναι τον Φεβρουάριο του 2022. Συνολικά, φυσικά και νομικά πρόσωπα πρέπει να πληρώσουν περί τα 2,6 δισ. ευρώ.

3. Ξεκίνησε η διαδικασία επανένταξης στις 100-120 δοσεις. Τέλη Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν δύο δόσεις.

4. Τέλη Ιανουαρίου ξεκινάει η αποπληρωμή των οφειλών της πανδημίας και των φόρων που είναι σε αναστολή. Οφειλές ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ 820.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να εξοφληθούν σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις. Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου υπολογίζεται να πληρωθούν 120-150 εκατ. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:  

• 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
• 299.195 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα (κυρίως μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια).
• 134.455 νομικά πρόσωπα.

5. Τέλη Ιανουαρίου ξεκινάει η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ. Το ποσό μπορεί να καταβληθεί σε 60 δόσεις ή εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15%. Στο πρώτο δίμηνο του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ. Με βάση τις πρόσφατες ανακοινώσεις υπολογίζεται ότι από τις 550.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες: 

• τo 28% θα επιστρέψει το 25% των ποσών που έλαβε,
• το 39% θα επιστρέψει το 33,3% του κρατικού δανείου και
• το 33% θα επιστρέψει το 50%. 

6. «Ξεπαγώνουν» δάνεια σε αναστολή περίπου 30 δισ. ευρώ. Ηδη έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποπληρωμή των δανείων, καθώς οι τράπεζες εφαρμόζουν διάφορα προγράμματα, ωστόσο από το 2022 τα ποσά που θα καταβάλουν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

7. «Ξεπαγώνουν» οι επιταγές. Το ποσό των επιταγών που εκδίδονται σε μηνιαία βάση υπολογίζεται σε 5-6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών παρατείνεται έως το τέλος Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε αναστέλλεται η σφράγιση επιταγών και κάθε είδους αναγκαστικού μέτρου εκτέλεσης και οι διαταγές πληρωμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή