Οι 4 προκλήσεις για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Οι 4 προκλήσεις για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του κλάδου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες και στο πλαίσιο του ρόλου που καλείται να παίξει η εν λόγω τεχνολογία πανευρωπαϊκά για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) παρουσίασε τις προοπτικές και τις πολιτικές προκλήσεις για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στις χώρες της Νοτιονατολικής Ευρώπης σε συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, στην οποία συμμετείχε και η Ευρωπαία επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον. 

Πλωτά αιολικά πάρκα

Χθες, εξάλλου, η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι το FLOTANT –έργο που χρηματοδοτείται από το EU Horizon 2020– ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανάπτυξη καλωδίων που προορίζονται για πλωτά αιολικά έργα (Floating Offshore Wind farms – FOW) μεγάλου βάθους, δίνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης αιολικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος. Τα πλωτά αιολικά πάρκα, σύμφωνα με τη Cenergy, αναμένεται να επεκτείνουν την παγκόσμια αγορά, καθώς το 80% των πιθανών περιοχών για υπεράκτια αιολικά πάρκα βρίσκονται σε βάθη μεγαλύτερα των 60 μέτρων. 

Επιπλέον χρησιμοποιούν μεγαλύτερους στροβίλους 15-20 MW, επιτυγχάνουν υψηλότερη παραγωγή ενέργειας με χαμηλότερο κόστος και γίνονται πιο εύκολα αποδεκτά από την κοινωνία. Τα μεγάλα βάθη των ελληνικών θαλασσών προσφέρονται για την εγκατάσταση πλωτών αιολικών και σε αυτά προσανατολίζεται και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής από ελληνικές και ξένες εταιρίες, όπως η νορβηγική Equinor, η Copenhagen Offshore Partners, η Quantum, η Ideol, η Principle Power, η Mytilineos, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ocean Winds), ο όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΗΑΝ κ.ά.

 

«Τσουνάμι αιτήσεων»

Οι επενδυτές αναμένουν το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο. Η στήριξη των επενδύσεων χωρίς να προκληθεί το γνωστό «τσουνάμι» αιτήσεων και αντιδράσεων με τα χερσαία έργα ΑΠΕ είναι αυτό που επιχειρεί να διασφαλίσει μέσω του θεσμικού πλαισίου το ΥΠΕΝ.

Η πλευρά πάντως της ΕΛΕΤΑΕΝ, διά του γενικού διευθυντή της κ. Παναγιώτη Παπασταματίου στη συνάντηση της Λιουμπλιάνας, αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις της περιοχής για να αναπτύξουν σε πολύ μεγάλη κλίμακα τη θαλάσσια αιολική ενέργεια:

  1. Συντονισμένη δράση για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, σε επίπεδο θαλάσσιων λεκανών.
  2. Συνεργασία για την ανάπτυξη θαλάσσιων και χερσαίων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ο σχεδιασμός των οποίων πρέπει να λαμβάνει ισχυρά υπόψη την προοπτική των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
  3. Διαμόρφωση διαφανών και σαφών κανόνων για τη διάθεση δικαιωμάτων ανάπτυξης, την αδειοδότηση των επενδύσεων και τη σύνδεσή τους στο δίκτυο, τον μηχανισμό αποζημίωσης και τους όγκους ισχύος που θα δημοπρατούνται.
  4. Ανάληψη λεπτομερών και συγκεκριμένων, σε ισχύ και χρόνο, δεσμεύσεων για τη μελλοντική θαλάσσια αιολική ισχύ που θα εγκατασταθεί, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων στις υποδομές και την εφοδιαστική αλυσίδα (λιμάνια, μεταφορές, ναυπηγεία κ.λπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή